En engagerad entreprenör med ett oöverträffbart utbud och med exklusiva avtal och licencer från Warner Bros, 20th Century Fox, DC Comics, Paramount och CBS. Peo Olsson har med Shirtstore skapat en sprängfull e-handel med merchandise och fan-varor.

– Vår målgrupp är stor och i alla åldrar. Vi har ett stort sortiment till den stora massan. Att det blev just t-shirts är lite av en slump. Det hade lika gärna kunnat bli posters eller affischer, berättar Peo Olsson vars bolag heter det inte helt ödmjuka namnet Hybris.

– Men jag är ödmjuk nog att ha inställningen att jag lär så länge jag lever. Jag ville helt enkelt ha ett namn som i sig inte berättar vad jag gör. Och jag är den första att erkänna att jag har haft en del flyt.

Tur eller inte, idag utgör gedigen kunskap och kompetens om såväl design som licensavtal kärnan hos Shirtstore. Peo Olsson är entreprenören vars intresse guidade honom till en framgångsrik bransch. I hela sitt liv har han hittills endast varit anställd tre månader. Istället – har han gång på gång satsat, provat nytt och hoppats på det bästa.

– Jag startade tröjförsäljningen 2003. Jag var dj, ville göra balla tröjor och gjorde världens enklaste hemsida, säger Peo Olsson som snabbt fick sätta sig in i rättigheter och avtal.

– Vi lekte med logotyper och skapade egen design och snart började bolag höra av sig. Licensbranschen är en otroligt stor bransch. Precis allt är licenciserat idag. Jag var kanske lite naiv och rörde mig i gråzonen till en början. Det var faktiskt DC Comics som kontaktade mig först och sa: ska du göra det måste du ha rätt att göra det.

Hos Shirtstore är det fortfarande Peo själv som gör det mesta av all design.

– I grunden är jag lite av ett kontrollfreak…det är såklart ohållbart i längden. I år går vi från 19,5 till 24 miljoner i omsättning och det säger sig ju självt att jag verkligen inte hinner med. Jag jobbar tajt med min fru som tar hela personalbiten.

Utgångsläget i Trelleborg är något han har utnyttjat i förhandlingar med de stora film- och produktionsbolagen.

– Jag bönar och ber och spelar absolut på den svenska litenheten. Att skriva kontrakt i sig kostar inget men vi betalar en royalty varje år och för att få ner priset, säger Peo Olsson och berättar inte minst Star Wars-licensen har varit viktig.

– Vi skulle kunna släppa produkter varje vecka. Genom våra licenser får vi tillgång till otroligt mycket material, grafik och bilder. Samtidigt så försöker jag att göra min produkt så okomplicerad som möjligt. Inga trendkänsliga t-shirt modeller, utan helt vanliga t-shirts. Det folk köper är trycket.

För fyra år sedan började Shirtstore att satsa på B2B och att erbjuda andra butiker att vara återförsäljare av deras licensierade produkter. Men för Peo Olsson är e-handel där han hör hemma även om tankarna på att själv öppna en fysisk butik kommer då och då.

– Det är nog den romantiska tanken på att ha butik, att få fixa med belysning och bra exponering som lockar. Men jag skulle ha svårt att räkna hem det.

Med huvudkontor, produktion och lager i Trelleborg är möjligheterna små att hantera stora volymer av returer.

– Just på grund av att vi inte har lager och utrymme för returer är det desto viktigare att våra kunder blir nöjda. Vi försöker vara oerhört tydliga mot våra kunder så att de förstår våra mått och vilken kvalitet och material de kan förvänta sig, säger Peo Olsson och berättar att de i princip jobbar med print-on-demand.

– På så sätt kan vi ha 5000 motiv i fem färger och fem storlekar. Annars skulle vi behöva ha Malmö Arena som lager.

Fotograf: Binniam Eskender

  • Source: