Den största shoppingdagen i USA sprider sig utanför landsgränserna och upp i molnet.

I USA har man haft Black Friday sedan 30-talet och den infaller dagen efter tacksägelsedagen som i USA är fjärde Torsdagen i November. Dagen anses vara dagen som markerar starten för julhandeln. Tack vare att internet är ett globalt medium så skapar den Amerikanska traditionen även ökad köp-aptit i övriga världen.

screen-shot-2016-11-23-at-12-50-22
Källa Google

Sökningen på Black Friday ökade 100% mellan år 2014 och 2015 i Sverige.

E-handel och fysiska butiker här i Sverige har de senaste åren ridit på vågen och nu är Black Friday på god väg att bli en mycket viktigt dag för handeln även här.

Fem tips på hur du drar nytta av Black Friday som E-handlare:

 1. Tidsbegränsad rea. Sätt riktigt lockande rabatter kl 24.00 och låt dessa svalna markant under dagen. Var tydlig med när nästa “prishöjning” sker, gärna via räknare.
 2. Segmentera mera. Dra nytta av besökshistorik och välj ut dyrare produkter som har hög abandoned-cart frekvens och använd deras billigaste pris i marknadsföringen.
 3. Kommunicera tydligt och engagerande. Att ha en superb rea hjälper bara om folk känner till den. Ta fasta på ett enkelt budskap inom tidsbegränsningen och gör engagerande kampanjer kring det.
 4. Skräddarsy media för kampanjen. Ge dina kanaler ett nytt, tidsbegränsat utseende, byt ut produktbilder och visa på det unika i upplevelsen som bara sker “idag”.
 5. Belöna trogna kunder. Glöm inte bort dina trogna kunder, var tydlig med att de får extra mycket kärlek t.ex fri frakt eller andra fördelar. Du vill att denna dagen ska vara något de sprider vidare till sina vänner och bekanta.

Fem tips på hur du förbereder dig för Black Friday:

 1. Planera för extra trafik. Det värsta som kan hända är att för många kommer till en trasig sida. Boosta servrarna och ha en plan B.
 2. Öka din reklambudget. Annonser blir dyrare när det närmar sig, var förberedd och redo att öka med konkurrensen.
 3. Öka kommunikationen internt. Var tydlig att ni arbetar upp mot någonting, att ni använder de snabbaste sätten att kommunicera och att kundupplevelsen sätts högst.
 4. Öka kommunikationen mot kunder. Var redo att publicera åtgärder i FAQ och sociala medier. t.ex “Köp som inte går igenom kommer ändå rabatteras efteråt” som kan vända en dålig upplevelse till en bra upplevelse. Att uppfattas på rätt sätt när saker går fel är mer värt än att vara 100% korrekt i när en rabatt löper ut.
 5. Bygg upp hype. Skapa en känsla av att allt är på väg att hända, snart händer det, nu händer det! Glada medarbetare blir lätt glada konsumenter. Var frikostig mot de anställda på dagar som denna.
 • Source: