Cyber Monday betydelse för e-handeln växer sig starkare år för år. Bekvämligheten i kombination med möjligheten att slippa stressa runt och trängas gynnar näthandeln.

Cyber Monday är näthandelns motsvarighet till Black Friday, dagen som inleder den stora shoppinghelgen i slutet av november varje år och som markerar början på julhandeln. Cyber Monday infaller alltså direkt efter helgen, vilket i år innebär måndagen den 28:e november.

Jämfört med Black Friday är Cyber Monday en relativt ny företeelse, vilket förstås har att göra med att det handlar om näthandel och inte handel i fysiska butiker som med Black Friday. Begreppet etablerades för drygt tio år sedan i USA och importerades till Sverige samtidigt med Black Friday för några år sedan.

I takt med det ökade intresset för näthandel har Cyber Monday kommit att bli allt viktigare för handeln i stort och näthandeln i synnerhet. Cyber Monday är enligt Payson den dag på året då allra flest svenskar väljer att handla på nätet och det gäller då inom alla produktkategorier, även om spel, leksaker, inredning och sporttillbehör är mest populära.

I USA väntar många handlare med sina onlineerbjudanden tills på Cyber Monday, medan vi i Sverige sedan Black Friday infördes för några år sedan oftast haft rea både i fysiska butiker och online. I princip innebär Cyber Monday därmed ofta att man fortsätter rean över hela helgen från Black Friday till och med måndagen. Erbjudandena under Cyber Monday gäller dock vanligen bara online, så de som behövt helgen på sig att överväga sina inköp är hänvisade till att göra detta online.

För konsumenterna är fördelarna med Cyber Monday uppenbara. De slipper ge sig ut i folkvimlet och trängas och vänta i köer för att få tag i det de vill ha. Och istället för att ägna helgen åt shopping kan de göra sina inköp när de kommer tillbaka till jobbet på måndagen. Inför annalkande och växande julstress är det nog många som väljer att göra sina julinköp allt tidigare. Cyber Monday ger dem ytterligare skäl att göra det genom attraktiva erbjudanden och påminner dem om att börja göra sina inköp i god tid innan julhelgen.

Enligt Tradedoubler ökade försäljningen under denna helg 2015 med hela 49 procent jämfört med året innan. Beslutsprocessen har också visat sig kortare än normalt, från en genomsnittlig köpresa på 12 dagar minskar den till endast 5 dagar. Man jämför inte lika mycket innan man slår till med ett köp. Med Cyber Monday får man samtidigt några dagars beslutsprocess, vilket kan fånga in de konsumenter som behöver längre betänketid. Klart är att många passar på att göra sina julinköp då och det är svårt att se smidigare sätt att göra det på.

Källor:

Tradedoubler

Payson

  • Source: