Många e-handlare sitter, delvis ovetande, på en oexploaterad skatt som fysiska butiker bara kan drömma om: mängder av data om kunderna och deras köpbeteenden. Denna data kan bli guld värd, särskilt om de förmår att omvandla den till insikter som förenklar kundernas liv.
De enorma möjligheter som finns idag att samla in data om kunderna och deras köpbeteenden i digitala kanaler är en tydlig skiljelinje mellan e-handel och traditionell handel i butik. E-handlare har en rejäl fördel i att hela köpprocessen är digital och att kunden efterlämnar sig digitala avtryck längs hela processen. Men det gäller att vara snabb och smart för att använda denna data på rätt sätt. Det är inte omöjligt att denna fördel inte blir så långvarig. När kunderna väl börjar identifiera sig digitalt även vid köp i butik, till exempel med mobila betalningar som Apple Pay eller Android Pay får även de fysiska butikerna bättre möjligheter att samla in och använda data om vad kunden köper, när och var. Och säg den fysiska butik eller butikskedja som inte redan har en hemsida eller webbutik och som bara väntar på att integreras med traditionella köpprocessen.
Vems värde är viktigast?
Det är viktigt att tänka långsiktigt kring den data som finns och hur den kan användas. Vi vet redan att den data som finns om kunder och köpbeteenden kan användas för att optimera olika processer, till exempel inköp och logistik. Vi vet hur vi kan skapa fler träffsäkra erbjudanden som lockar tillbaka kunderna och genererar nya köp. Men en fråga som fler bör ställa sig är: kan den även användas till att förenkla kundernas vardag?
En nätbutik som säljer kläder har trots allt insyn i en del av kundens garderob. En nätbutik som säljer möbler och inredning har insyn i en del av kundens hem. En nätbutik som säljer mat och livsmedel har insyn i en del av kundens matvanor. I denna data gömmer sig potentiella insikter om exempelvis vad kunden gillar och behöver, när behovet finns och hur denne föredrar att handla, såsom var, när och med vilken enhet. Denna data kan användas till att hjälpa kunderna att fatta beslut i vardagen. Den e-handlare som lyckas med detta behöver inte en massa marknadsföringskampanjer eller personaliserade erbjudanden för att locka tillbaka kunderna, eftersom kunderna kommer tillbaka självmant för det mervärde de ger.
Vikten av lagrat värde
Om man vill få kunder att återkomma kan även den data som kunderna lämnar efter sig vara en motivation i sig. Varje gång en kund köper något eller interagerar med en nätbutik och data lagras skapas ett “lagrat värde”, från det engelska “stored value”. Det är ett begrepp som används inom bland annat spelvärlden för att få användaren att återkomma och spela igen. Men det finns även andra som använder och kapitaliserar på lagrat värde.
En tjänst som Tink lever på att använda det lagrade värde som finns i dess användares banktjänster, men som bankerna själva inte förstår eller bryr sig om att använda. Tink sammanställer denna data och serverar sedan insikter till användaren på ett användbart och attraktivt sätt, med historik och prognoser, som förhoppningsvis hjälper användaren fatta rätt beslut om sin ekonomi.
Det finns inget som hindrar en e-handlare börjar tänka på liknande sätt som Tink kring den data de har om sina kunder. Om en e-handlare kan ge en kunden nya insikter, till exempel om sina egna beteenden och vägledning i nya beslut, kan detta i sig vara en anledning för kunden att återkomma. En kund som återkommande handlar mat via en nätbutik kan lära sig om sina matvanor, få hjälp att hålla koll på när bäst-före-datumet på kryddorna i kryddlådan håller på att gå ut eller få relevanta förslag på vad som kanske bör finnas med på inköpslistan baserat på tidigare gjorda köp.
Använd data, tänk innovativt och kundfokuserat
Att skapa användbara insikter av data och servera dessa direkt till kunderna är varken enkelt eller gjort i en handvändning, men det är definitivt värdefullt och kommer bli ett viktigt konkurrensmedel inom detaljhandeln framöver. Det är hög tid för e-handlarna att börja gräva djupt i de skattkistor de sitter på och utnyttja sitt potentiella försprång mot traditionell handeln.
- Source: