Den senaste veckan har det publicerats två artiklar om den populära amerikanska sajten Etsy. Artiklarna är läsvärda var för sig, men när man läser dem tillsammans tecknar de en mycket intressant bild av hur vi ser på varumärken och marknadsplatser – och på en konflikt mellan det småskaliga och det affärsmässiga.

Etsy är en stor amerikansk sajt, en community som fokuserar på handgjorda saker, vintage och unika fabrikstillverkade varor. Sajten präglas av en viss småskalighet eftersom varje säljare har en personlig ”affär” på sajten där man har möjlighet att presentera sig själv och sina varor. Etsy bestämmer inte vad som säljs, och följaktligen finns det en uppsjö med saker här: konst, fotografi, kläder, smycken, mat, skönhetsprodukter och prylar i största allmänhet. Mycket är billigt, en hel del skulle vara svårt att hitta någon annanstans och det är inspirerande att titta runt och läsa om de olika tillverkarna.

Är Etsy då den perfekta mixen av personliga, unika shoppingmöjligheter och ett fint skyltfönster för småskaliga producenter?

Ja, det beror på vem du frågar. Man kan se det på olika sätt.

Den här artikeln från The Verge har ett ekonomiskt perspektiv. Här får vi läsa hur en av de mest framgångsrika affärerna på Etsy nått sin framgång. Svaret är enkelt, det handlar om att göra som om man hade haft sin affär på Ebay: köp billigt, sälj dyrt. Handla något i Kina, förädla det en smula i USA – och sälj det som något unikt och handgjort. Etsy erbjuder en fantastisk plattform och det är så här framtiden kommer att se ut. En enkel affärslogik som inte direkt tar hänsyn till känslor.

Den andra artikeln från Wired är mer personlig. Författaren har haft en affär på Etsy, men bestämt sig för att lägga ner. Etsy har nämligen ”förlorat sin själ”. Det småskaliga har försvunnit allt mer och måttet var rågat när man under hösten 2014 bestämde sig för att tillåta affärerna på Etsy att anställa extern personal och att därigenom få möjlighet att producera sina varor i mycket större skala. Artikelförfattaren menar att Etsy gräver sin egen grav och att man är mer beroende av sina små hantverkare än man kanske tror.

”Måttet var rågat när man under hösten 2014 bestämde sig för att tillåta affärerna på Etsy att anställa extern personal.”

Så – vem har rätt? I grunden handlar det hela om vilken historia man berättar. Naturligtvis är båda perspektiven ”rätt i en viss mening.

Å ena sidan tjänar allt större företag allt mer pengar på Etsy. Något som gynnar Etsy – man passerade en omsättning på en miljard dollar redan 2013.

Men å andra sidan rör man sig allt mer bort från det som gjort sajten populär från första början. Det finns en poäng i resonemanget om att förlora sin själ, nämligen att man riskerar att bli irrelevant för kunderna. Om man allt mer liknar Ebay, men inte är lika bra som Ebay – varför ska någon då besöka sajten?

Som kund hos Etsy vill man åt det unika. Man vill ha en produkt, men man vill också ha en historia. Man vill veta vem som har gjort den där plånboken i skinn som man funderar på att beställa. Man vill veta att han heter Matt, att han bor på en gård i Pennsylvania och att han har skägg och flanellskjorta.

elwin

”Om man allt mer liknar Ebay, men inte är lika bra som Ebay – varför ska någon då besöka sajten?”

I grund och botten handlar det om vilken laddning ett varumärke har. Vi i Sverige kan säkert lära oss massor av Etsy – det är på många sätt en framgångssaga som visar hur en småskalig marknadsplats kan fungera. Men det visar också på riskerna med en centraliserad marknadsplats.

Från handlarens perspektiv kan marknadsplatsen vara frestande men också skrämmande. Man får finna sig i en överflyttning av ”makten över varumärket”. Som enskild handlare får du något – exponering, en plattform – men du ger också bort något. Du ger i viss mån bort handlingsfrihet, marginaler och identitet.

Det viktigaste är att hitta en balans, att erbjuda en omgivning där varje varumärke kan få vara en stjärna som lyser på sitt eget vis. En plattform med tydliga spelregler där både kunder och handlare trivs och får ut vad de vill ha.

Just nu kämpar Etsy med sin identitet. Det ska bli spännande att följa utvecklingen!

”Man vill veta att han heter Matt, att han bor på en gård i Pennsylvania och att han har skägg och flanellskjorta.”

  • Source:
  • Source: