En smartare vardag och globalt tänk lanserades på Google I/O

Av Louise Ahokas

Googles utvecklarevent började igår och den första dagen var späckad med nyheter. Vi har valt ut några godbitar som fick våra hjärtan att klappa lite fortare.

Sundar Pichai, senior vice president berättade att Android har 1 miljard aktiva användare. Varje dag tar dessa användare 93 miljoner selfies, och han påstod att en tredjedel av dem är så kallade “duckfaces”, så de verkar vara här för att stanna.

En intressant nyhet för ehandlare som ser till den globala marknaden är att ett program för att underlätta utvecklandet av billiga mobiler för utvecklingsländer lanserades, Android One. Google håller på att utveckla referenshårdvaror tillsammans med leverantörer och säkerställer att en viss kvalitet upprätthålls. De företag som sedan vill lansera en Android One mobiltelefon har då en grupp leverantörer att välja från för att sätta ihop en enhet.

När det gäller mjukvaran kommer mobilerna att köra obrandad Android, och de kommer att få ta del av de automatiska uppdateringarna. Hårdvaran kommer att vara anpassad till utvecklingsländer. Ett exempel man tog upp var Micromax version av en Android One-mobil. Den är riktad till den indiska marknaden, och har därför plats för dubbla sim-kort, ett SD minneskort och en FM-radio, funktioner som är viktiga i Indien. Mobilen kommer att kosta under $100.

Det ska bli spännande att se vad det här kommer att innebära på den afrikanska marknaden, där majoriteten av ehandeln och uppkoppling till internet sker via mobiltelefoner.

En annan nyhet när det gäller hårdvara, var Android Wear, och specifikt armbandsklockan. Man kan lugnt säga att det har hänt en del sedan Sony Ericsson kom ut med sin mobilklocka MBW-100 för 8 år sedan. Förutom att vara sjukt snygga kommer man att kunna använda de flesta vanligaste mobila funktionerna i klockan, men något förenklade. Google Now fungerar som en guide i ditt liv och förutsäger vad du är intresserad av och vad du vill göra baserat på ditt tidigare beteende, både offline och online. Något som var spännande ur ett ehandelsperspektiv är att det kommer vara möjligt att göra köp från klockan. Redan nu kan ett par klockor beställas i USA, LG G-modellen och Samsung Gear Live. Publiken suckade besviket när det meddelades att den runda Moto 360 inte kommer att säljas förrän i slutet av sommaren. När produkterna kommer till Sverige återstår att se.

Några nyheter gällande mjukvara inkluderade en ny design som ska göra det enklare och tydligare att utveckla appar och annan mjukvara som passar till olika skärmar. Typsnittet Roboto är bland annat uppdaterat. Man utvecklar också funktioner för att batteriet ska räcka längre på Android-enheter i Project Volta. Dels kommer batteritiden förbättras generellt, men man kommer också att kunna sätta mobilen i en “power-saving mode” som utökar batteritiden med ungefär 90 minuter. Eventet har bara börjat så fler nyheter är säkert på väg. Man kan följa eventet live på mobil.se eller på google.com. För att se höjdpunkterna av första dagen, kolla in The Verges videoklipp som sammanfattar den:

Källa: The Verge, Google, Motorola

  • Source:
  • Source: