FedEx bygger nytt nordiskt fraktcenter

Av Louise Ahokas

Nu har bygget av FedEx Express nya fraktcenter på Köpenhamns flygplats, Kastrup, kommit igång. Anläggningen kommer att göra det möjligt att korta leveranstiden till Danmark och södra Sverige med en timme, men möjliggör också snabbare hämtning av paket från ehandelsföretag.

Anläggningen kommer att sortera 11 500 paket per dag på en yta av 8000 kvadratmeter och allt från inleverans, sortering och frakt kommer att skötas av 120 medarbetare och ett automatiserat system. Vi undrade naturligtvis vad detta kommer att betyda för ehandeln i regionen.

– Ett av våra strategiska mål är att finnas nära våra kunder och vi vill göra allt vi kan för att möta deras behov av fraktlösningar, säger en talesperson för FedEx Express som vi pratar med. Vi bestämde oss för att bygga den nya anläggningen vid Köpenhamns flygplats eftersom det är det största fraktnavet i Norden och det ideala läget för lastbilstransporter att utgå ifrån – för transport till Norden, men också Europa.

– Ehandel ökar globalt ungefär tre, fyra gånger så mycket som traditionell handel. Därför är pålitliga fraktalternativ avgörande för ehandlare, oavsett om det är en komplex ehandel med mycket höga volymer eller en mindre ehandel driven av en entreprenör på hemmabasis. Läget på vår nya anläggning kommer att kunna hjälpa alla typer av ehandelsverksamheter att växa.

Anläggningen beräknas vara färdigställd i slutet av 2015.