Under sommaren har Lykka transformerats till KitchenTime. Med nytt namn, ny sajt och ny plattform siktar man på större marknadsandelar både i Sverige och utomlands. Uppsalabaserade KitchenTime ser tillbaka på en omvälvande tid samtidigt som man förbereder sig på en intensiv höst.

Hur vet man när det är dags att göra den där förändringen man funderat på? När ska man ta steget att utveckla sin verksamhet? Och – vad ska man börja med? För Lykka blev svaret att göra i stort sett allt på samma gång. Under en kort period förändrades stora delar av företaget i grunden.

Kvar fanns det stora sortimentet, med produkter för matlagning, bakning och inredning. Och efter en sommar med mycket arbete ser vi en nöjd ledning, engagerade anställda – och en förhoppning om en ljus framtid.

– Hela våren, men framför allt april maj och juni har varit oerhört intensiva för oss, berättar Joel Falck, CEO på KitchenTime. Det var många saker som skulle falla på plats för oss. Rekryteringar, flytt av lagret, nytt kontor, plattformsbyte och namnbyte… en hel del på samma gång!

Mycket på en gång. Inget försiktigt tänk med att ta en sak i taget?

– Ja… men det var ett viktigt ryck för oss. Vi ville sätta mycket av strukturen inför hösten, och har egentligen helt riktat in oss på att få maskineriet att funka. Försäljningen har fått komma i lite andra hand nu över sommaren, vi har gjort oss redo för någonting större.

Men inte var det smärtfritt? Eller?  

– Nja… jag är nöjd med hur alla projekten har gått. Men det är klart att risken är större när man bestämmer sig för att göra mycket i hög takt, och det kräver ju en större insats också. Många timmar blir det, vi fick ju lägga mycket tid – både vi och våra samarbetspartners.

L1051743-kopia

Första brytpunkten: satsa helhjärtat

Kan vi prata lite om brytpunkter? Jag tänker att det inte är helt lätt att känna av när det är dags att ta språnget. Att man kanske gärna fortsätter lite, lite längre med det man har istället för att göra något svårt och okänt och satsa framåt?

– Vi startade på hösten 2010 och hade egentligen ganska låg tillväxt de första två åren eftersom jag och Anton drev företaget parallellt med att vi drev en konsultverksamhet inom e-handel. Så det var inte förrän hösten 2012 som vi bestämde oss för att satsa fullt ut på Lykka. Men vi fick också resultat. Så fort vi slutade med allt annat och fokuserade på en enda sak så gick det bra – och det är något vi tagit med oss. Man måste våga välja bort saker för att kunna fokusera.

– Man hade ju aldrig riktigt någon aning om var det hela skulle landa. Det har ju hela tiden varit en osäkerhet, samtidigt som vi vetat att vi vill framåt och att vi vill utvecklas. Vi brinner ju för det här!

Andra brytpunkten: skala upp verksamheten

Men när det väl börjat gå bra så visste ni ganska tidigt att ni skulle behöva göra förändringar i framtiden.

Ja. Vi var ju begränsade i allt, egentligen. Sajten, vår tekniska lösning… allt. Men vi bestämde oss för att ligga på en good-enough-nivå, för att kunna göra något riktigt bra när vi hade möjlighet.

Är det inte ett väldigt svårt beslut att byta namn på bolaget? Att gå från något som är inarbetat och börjar bli känt till något helt nytt?

– Dels så var namnet lite otydligt. Det berättade inget om vad vi gjorde. Även om det skapade positiva associationer så var det inte helt rätt. Dessutom var det ganska svårt att stava, märkte vi när vi fick bokstavera hela tiden. Det tappade vi mycket trafik på. Och sedan är det klart att när vi blickade bortom Sveriges gränser så kändes inte namnet så bra. Så vi kände att det fanns en möjlighet att göra en omlansering till något som var tydligare och mer långsiktigt.

En nystart?

– Ja, det blir något nytt för alla oss i bolaget. Det var ju bara jag och Anton när vi bestämde oss för att heta Lykka, nu har vi involverat alla som arbetar med oss – både ägare och anställda. Det har varit ett gemensamt projekt att ta fram ett nytt namn och det gör också att ägandekänslan till namnet blir mycket större.

Jag tror att man måste agera som om man är lite större ändå, att åtminstone visa att man är på väg mot någonting större.

L1051769-kopia

Hur gick tankarna när ni skulle utveckla en ny plattform? Vad hade ni för krav och önskemål?

– En bra e-handelsplattform måste ge möjligheter att skapa en bra kundupplevelse, det är helt grundläggande. Men man måste också kunna administrera sortimentet på ett vettigt sätt. En viktig faktor för oss är att vi måste kunna hantera ett mycket stort sortiment och ändå göra det enkelt för kunden att navigera. Och så vill vi kunna ge bra produktinformation.

– För oss är produktdata är så mycket mer än produkttexter. Det finns så mycket mer information som vi lagrar om produkterna – material, färg och specifikationer, bland annat. Och så måste vi hantera att samma produkt kan ha många olika benämningar. Det blir ett tufft jobb med mer än tiotusen produkter…

Hur är det att få leverantörer att vilja samarbeta med er?

När man är relativt nystartad är det en utmaning, helt klart. Och det är ju en återkommande diskussion i e-handelssverige, att det är tufft att vara liten. Det har vi verkligen upplevt också. När vi började fick vi många nej, vi var inte tillräckligt intressanta… och jag tror att från leverantörernas perspektiv så dyker det upp väldigt många nya e-handlare varje år. Så visst är det förståeligt, även om det är tråkigt. Men vi har märkt stor skillnad i takt med att vi blivit större. Dels för att vi säljer mer, men också för att det finns en sorts socialt bevis – leverantörerna har ju koll på varandra och om de ser att en annan leverantör jobbar med oss så är det en kvalitetsstämpel.

Hur löser man det som litet bolag då?

– Jag tror att man måste agera som om man är lite större ändå, att åtminstone visa att man är på väg mot någonting större. Det blir oerhört mycket enklare då!

Ni erbjuder fri frakt. Är det viktigt?

– Ja, jag upplever att det är viktigt för oss. Det blir ett bättre kunderbjudande och vi kan vara mer effektiva i vår marknadsföring. Så det är till viss del en fråga om var kostnaden ska ligga – som marknadsföring eller som fraktkostnad. Vi har märkt att det rent kostnadsmässigt i stort sett går på ett ut. Marknadsföringen går bättre, vi får högre fraktkostnad – men kunden får ett bättre erbjudande.

– Sedan gick vi över till tredjeparts-logistik i våras. Vi har provat många olika varianter och det är klart att det finns fördelar med att driva lagret själv, som vi gjorde senast. Man har bra kontroll och det krävs mindre för att kunna erbjuda en bra kundtjänst – man kan ju bara kila ner på lagret och ta en titt. Men samtidigt blir det ju väldigt personalintensivt och att inte behöva byta lokal för ofta blev avgörande för vår del.

KitchenTime arbetar enbart med online-marknadsföring.

– Ja, vi känner oss trygga i det. Det finns fortfarande mycket att göra och jag tror på att man ska plocka de lägst hängande frukterna först.

Om jag säger ”prisjämförelse-sajter”. Rött skynke eller bra möjlighet?

– Vi får egentligen utvärdera vår marknadsföring kategori för kategori. Och vår prissättning, vi får ha olika strategier beroende på vad det är vi säljer. Allt som har med elektronik att göra jämförs ju stenhårt på den här typen av sajter och det betyder att vi måste ha en mer aggressiv prissättning där för att kunna vara med i matchen. Andra kategorier har lite annorlunda spelregler, en slev eller en mortel jämförs inte på samma sätt och mycket av det vi säljer hamnar inom det vi kan kalla för en ”inspirationskategori”.

Var är KitchenTime om ett år?

– I en helt annan position. Året vi har framför oss kommer att vara extremt avgörande för bolaget på lång sikt och det är väldigt viktigt att vi klarar av att hålla en hög tillväxt och att vi blir bättre på det vi gör. Sedan har vi en ambition att inte bara vara stora i Sverige.

– Det är fortfarande en väldig tillväxt i branschen och det finns många som är väldigt duktiga. Många har mognat som e-handlare och fått koll på hur man driver sin verksamhet på ett sunt sätt, samtidigt som också marknaden i stort mognat. Och en viktig del är det globala perspektivet. Det är ett avgörande skifte som pågår just nu och jag tror att vi i Sverige har en stor fördel i och med att vi har en så pass liten marknad. Vi är tvingade att ge oss ut på en global marknad. Vi kan lära oss mycket här hemma, men för att bli stora måste vi nå ut. Och dit ska vi!

KitchenTimes hemsida hittar du här.

  • Source:
  • Source: