Kortjättar tar sig an Klarna med mobila plånböcker

Av Ehandel.se

Under 2014 lanserar Visa och Mastercard sina mobila plånböcker i Sverige. Något som innebär att man ska ge Klarna en match om smidiga betalningar på deras egen hemmaplan. Men medan kortbolagen, som har bankerna i ryggen, tror starkt på sina tjänster, säger Klarna att kortföretagens lösningar är allt för stela och enkelspåriga.

Vi har tidigare berättat om att Visa och Mastercard lanserat mobila plånböcker som ska förenkla e-handlandet i mobilen. Mastercards variant heter MasterPass och när en kund som använder tjänsten ska betala på en e-handelssajt, dyker det upp en Mastercard-knapp upp bland betalalternativen.

Istället för att dra upp sitt betalkort och knappa in en massa siffror behöver kunden bara skriva in ett lösen, klicka okej och sedan är köpet klart. Kunden behöver inte registrera sig på sajten, skriva sin adress eller sina kortuppgifter. Den informationen har Mastercard redan och delar sedan med sig av till e-handlarna

– Vi blir mer och mer mobila och uppkopplade. Då måste vi anpassa oss till den utvecklingen och skapa betalningsmetoder som fungerar på alla uppkopplade enheter och speciellt på små skärmar, säger Mats Taraldsson, utvecklingschef på Mastercard i Sverige, Norden och Baltikum i en intervju med dagens Industri.

Friktionsfri köpupplevelse

Mastercard håller för tillfället på att betatesta sin svenska version av tjänsten och konkurrenten Visa planerar att rulla ut sin betallösning V.me i Sverige innan 2014 är till ända. V.me lanserades under 2013 i Europa och fungerar ungefär som Mastercards lösning och kortbolaget satsar nu stort för att locka över e-handlare.

– För handlarna är det här en fråga om att öka försäljningen genom att skapa en friktionsfri köpupplevelse. Ju snabbare det går att betala desto fler besökare på sajten konverteras till betalande kunder, säger Wendy Martin, chef för V.me på Visa.

Men Visa och Mastercard är inte de enda aktörerna som vill förenkla e-handlandet och betalningar. Svenska Klarna, som idag hanterar runt 10 procent av alla e-handelsbetalningar i norra Europa, lanserade 2012 snabbkassan Klarna Checkout som även den bygger på att snabba upp kassaflödet.

Tror på dynamiska lösningar

Men att två stora kortbolag, som många kunder har starka relationer till, nu satsar på mobila plånböcker verkar inte oroa Klarnas vd, Sebastian Siemiatkowski, allt för mycket.

– De vill gärna ha en standardmetod för alla betalningar. Problemet är att så fort alla nätbedragare har klurat ut ett sätt hacka sig in i en lösning så är den utdömd. Vi tror att man måste ha en mer dynamisk lösning, säger Siemiatkowski.

Han anser också att kortföretagens lösningar är stela och enkelspåriga medan Klarna är mer anpassningsbara.

– Om du ska köpa en bok kanske vi nöjer oss med att be om din e-postadress och ditt postnummer. Då tycker vi att det är tillräckligt säkert. Om du ska köpa en bil skulle vi be dig om betydligt mer information, vilket du också skulle acceptera eftersom det är ett större köp, säger Sebastian Siemiatkowski till Dagens Industri.