M-handeln står nu för en tredjedel enligt Klarna

Av Ehandel.se

Betalleverantören Klarna har rotat i sin statistik, som bör vara riktigt bra för den svenska marknaden, och den mobila e-handeln skall nu stå för över en tredjedel av nätaffärerna.

Statistik ifrån Klarna visar att antalet köp ifrån mobiler har ökat ifrån 10 procent till 20 procent sedan i höstas. Detta är rena mobilköp vad vi förstår för när Klarna slänger in surfplattor så skall andelen mobila köp öka till över en tredjedel.

Siffrorna skall baseras på 1,2 miljoner nätköp i Sverige under perioden oktober 2013 till juli 2014.

Klarnas förklaring till den starka ökningen är att allt fler nätbutiker anpassar sig till den mobila världen. Vi har den senaste tiden skrivit om otaliga butiker som lanserat en responsiv design, det vill säga en nätbutik som anpassar sin layout till olika enheter.

Långt ifrån färdiganpassat

Den responsiva trenden sägs kunna stå bakom den senaste tidens m-handelsboom. Samtidigt vet vi att Klarna allt mer anpassar sina egna tjänster, exempelvis Klarna Checkout, för att fungera bättre på mobiler. En utveckling som förstås också lär hjälpa till med konverteringen.

Detaljhandelsexperten Jonas Arnberg tycker dock att det är för tidigt att tala om ett genombrott för den mobila e-handeln. Han menar även på att det finns mycket kvar att göra kring mobilanpassning.

– Det kan vara så att varor måste presenteras på ett helt annat sätt i mobilen, kanske som topplistor eller vad det nu kan vara. För man orkar inte klicka lika mycket i mobilen som på datorn. Där tror jag man har något att fundera på. Man får inte bara satsa på mobil e-handel. Det kanske är bättre att se mobilen som en del i en digital strategi, som för kunderna till butiken eller till datorn, säger Jonas Arnberg.