Pirate Bay stängt efter tillslag av polisen

Av Ari Ahokas

I tisdags drogs kontakten ur för Pirate Bay när polisen slog till mot ett serverrum i Stockholm. Sajten ligger nere, men grundaren Peter Sunde är inte upprörd.

I ett blogginlägg förklarar han att han inte längre har något med sajten att göra – och att han inte gillar vad den har utvecklats till på senare tid. Förutom att sajten fyllts med annonser, blivit föråldrad och rent av ”ful”, så menar Peter Sunde att Pirate Bays ideal har förändrats till det sämre.

Pirate Bay är – eller kanske var – en av världens största sajter för fildelning. Grundarna Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm och Carl Lundström dömdes i en uppmärksammad rättegång 2009 för brott mot upphovsrätten till ett år i fängelse samt ett omfattande skadestånd.

”Det har varit ett tillslag mot Pirate Bay, igen. Förra gången det hände var för åtta år sedan. Då protesterade människor på gatorna. Idag verkar det inte som om någon bryr sig. Jag gör det inte heller”, skriver Peter Sunde.

Polisens talesperson Paul Pinder berättade under onsdagen att tillslaget gjordes efter en anmälan från Rättighetsalliansen. Inga detaljer avslöjades, men sajten gick ner kort efter tillslaget.

Rättighetsalliansen kommenterar tillslaget på sin egen webbplats:
”Pirate Bay är en illegal kommersiell tjänst som tjänar stora summor på att lägga ut andras filmer och musik. Upphovsmännen får inte betalt för sitt arbete och de legala tjänsternas framväxt hindras” säger Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen.