Självpublicering av e-böcker – hur funkar det?

Av Christopher Månsson

Marknaden för e-böcker är på uppgång, under 2012 gick Amazons försäljning av e-böcker upp med så mycket som 70%. De säljer nu fler e-böcker än tryckta böcker.

Sedan jag skaffade mig en iPad har jag börjat läsa fler böcker själv, något jag inte varit särskilt förtjust i tidigare. Född i början på 80-talet tillhör jag generation Y och är ganska fäst vid tekniska prylar – vilket förmodligen är anledningen till att böcker på en läsplatta tilltalar och stimulerar mig på ett sätt som pappersformatet inte gör. Men kanske är det också för att jag är endast en fingersvepning från e-post, Twitter och webben. I och med e-böckerna har jag också fått upp ögonen för det här med självpublicering – något många fler borde känna till. Vi på Nordic eCommerce Knowledge har börjat nyttja detta själva. Jag tänkte gå igenom några av de alternativ som marknaden erbjuder. Jag tror att detta kan vara något för dig som jobbar med marknadsföring i någon form. Eller varför inte börja ta betalt för dina digitala alster och maximera spridningen av dessa?

Men vi börjar från början. Hur ser marknaden för e-böcker ut för dig som konsument?

Det finns egentligen ingen antagen standard för e-böcker, vilket kan upplevas som lite av ett problem. Det beror mycket på att det fortfarande är en ganska ny marknad. Om du ska börja köpa digitala böcker vill du kanske lagra dem på ett sätt som liknar den fysiska bokhyllan. Du vill försäkra dig om att du kan använda dem på nästa genarations läsplatta, mobiltelefon eller dator. Men denna önskan är fortfarande just en önskan. Det finns ingen optimal lösning som det ser ut idag. E-böcker publiceras i olika format och är begränsade till vissa applikationer och i vissa fall begränsat till enstaka läsplattor.

Försök till en öppen e-bokstandard har gjorts – formatet kallas ePub och stöds av många stora förlag och företag – men det är inte alla som följer standarden.

Länk: http://en.wikipedia.org/wiki/EPUB

Men det finns trots detta en hel del bra format. Apple bygger sitt eget ekosystem på iTunes och App Store och vill att du läser böcker på Apple-enheter – såklart. Amazon däremot låter dig läsa dina böcker på den enhet du vill, även på konkurrentens enhet, men på Amazons villkor och med just deras applikation.

Men vilken plattform ska du då satsa på?

iBooks

Apples applikation för e-böcker heter iBooks. Appen finns för iPad, iPhone och iPod Touch och iBooks använder sig av formatet ePub. Det går också att lägga till böcker i PDF-format. Apples tredje format kallas för IBA och detta format är Apples egna som produceras med applikationen iBooks Author. Något jag kommer in på senare.

Kindle

Amazon Kindle syftar på deras egenläsplatta först och främst, men det är även namnet på deras applikaton för e-böcker. Applikationen finns för Windows, Mac, Android-telefoner, Apple-telefoner, Windows-telefoner och BlackBerry-telefoner. Amazon tillåter dig alltså komma åt dina böcker på de flesta typer av enheter. Formatet är dock inte ePub utan bygger på Amazons egna format AZW.

Play Books

På Google Play hittar du världens största samling e-böcker. Men tjänsten är inte tillgänglig i Sverige än.

Svenska bokhandlare

Det finns många svenska bokhandlare som säljer e-böcker. Adlibris är en av många och formatet där är ePub.

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med Apples lösning för e-böcker är att det finns böcker på svenska, men Apples e-böcker är ganska dyra. Amazon tillåter dig använda e-böckerna på fler enheter men du är i stort sett begränsad till engelska böcker då det idag endast är Amerikanska Amazon som erbjuder tjänsten. Priset för Amazons e-böcker är däremot billigare. Fördelen med de Svenska bokhandlarna är att det finns många böcker på svenska.

Slutsats

Om du inte har något emot att ha flera olika appar på din läsplatta så får du mest ut av att köpa böcker lite här och där. Köp dem där de finns och där de är billigast. Att lista ut vilken plattform som kommer att stå sig längst är svårt. Det sker mycket på det här området just nu. De flesta stora appar för att läsa e-böcker är snarlika och håller ungefär samma kvalitet. Amazons Kindle, Apples iBooks och Adlibris app är alla bra appar.

Självpublicering

Men hur är det då om du själv vill publicera? Jo, då är Apple eller Amazon troligen de två plattformarna att satsa på. Med dessa lösningar går du förbi förlagen och publicerar själv. Du får en större del av vinsten, det går snabbt och smidigt och du behåller kontrollen över dina böcker.

iBooks Author

Om du någon gång skapat ett dokument med text och bild i ordbehandlaren Pages på Mac så kan du börja publicera dina böcker redan idag. Programmet är gratis och påminner mycket om just ordbehandlaren Pages. En fördel är att du kan skapa interaktiva böcker med film, ljud och bild. Nackdelen är att dessa ”multimediaböcker” endast kan läsas av iPad-användare. Nöjer du dig med text och bild går det däremot bra att spara ut dina böcker i formatet ePub eller PDF. Du säljer dina böcker på iTunes Store och får betalt via ditt iTunes-konto. Det är sedan lika enkelt för konsumenten som att köpa boken som det är en app.

Länk: http://www.apple.com/ibooks-author/

Kindle Singles och Kindle Direct Publishing

Kindle Singles är ämnad kortare publikationer typ noveller. Kindle Direct Publishing däremot, tillåter publicering av hela böcker och fördelerna är att böckerna är uppe för försäljning på Amazon Kindle Store inom 24 timmar.

Länk: https://kdp.amazon.com/self-publishing/signin

Det finns säkerligen fler bra alternativ men detta är två av de största som jag tycker du ska titta närmare på.

Vad publicerar då vi på Savvyjane.com?

Det får du snart reda på. Håll utkik på hemsidan den närmsta tiden!

  • Source:
  • Source: