Varför Firefox dumpar Googles sökmotor – men inte i Norden

Av Louise Ahokas

Google vs Mozilla

Mozilla annonserade i förrgår att de bland annat gör Yahoos sökmotor som standard istället för Googles. För många kan det verka som ett kamikaze-drag av Mozilla att dumpa Google, så vad kan vara anledningen bakom beslutet?

I 10 år har Google varit standardsökmotor i Firefox. Ungefär 17 % använder Firefox webbläsare och 100 miljarder sökningar görs via den varje år. Det blir alltså en förlust för Google och en vinst för andra sökmotorer, kanske speciellt Yahoo. I blogginlägget av VD:n för Mozilla, Chris Beard, förklarar han att när deras avtal med Google behövde omförhandlas så började de titta på andra strategiska alternativ:

 

Chris Beard Mozilla

Vi kommer inte längre att bara ha en global sökmotor som standard. Vi kommer att använda oss av mer lokala och anpassbara lösningar för att främja valmöjligheter och innovationer på nätet, med nya och utökade partnerskap inom sök för olika länder och områden.

 

När vi frågade Mozilla hur det kommer att se ut i Norden, svarade en talesperson att i de flesta länder, inklusive Norden, kommer Google search att fortsätta vara standard tills vidare, men avtalet med Google kommer inte att förnyas. Detta öppnar upp för förändringar även här i en nära framtid.

 

Googles monopol konkurrerar ut mindre aktörer

Google har de senaste åren praktiskt taget haft monopol på sökmotormarknaden. Men Google är ju så mycket mer än bara en sökmotor, de har stora marknadsandelar med sina andra produkter också, till exempel webbläsaren Google Chrome, och mailklienten Gmail. Även om Mozilla kortsiktigt tjänar pengar genom att ha Google som sökmotor (Adsense ger inte bara pengar till Google, utan också till webbläsarna som söken görs i), så konkurrerar Google Chrome på lång sikt ut Mozilla Firefox. Webbläsare som har ett mindre antal användare än Chrome, Safari och Internet Explorer har ofta specialfunktioner som gör att de kan konkurrera med de större. När Google väl lägger till dessa specialfunktioner i Chrome så dör de mindre webbläsarna ut. Google kan också helt plötsligt bestämma sig för att uppdatera Adsense på ett sätt som dödar funktionaliteten av de mindre webbläsarna, ett exempel är Epic som nu kämpar för att överleva.

Googles framgång inom sök hänger mycket på att de har så mycket information om användarna. Mozilla Firefox värderingar grundar sig på rätten till anonymitet och gratis mjukvara, och där kan man ana framtida konflikter mellan dem och Google.

 

Framtiden för sökmotorer och samarbeten

Marissa Mayer, VD för Yahoo, lovade i sitt blogginlägg om samarbetet med Mozilla att man tittar på fler produktintegrationer tillsammans, samt expansion av samarbetet internationellt. Yahoo kommer även att släppa en ny design som är enklare och mer avskalad än förut.

 

Yahoo sök

 

Även om Mozilla Firefox används av en minoritet är det värt att ställa sig frågan om fler webbläsare kommer att gå samma väg. Kanske är det här början på slutet av Googles monopol på sökmotormarknaden. Kanske kommer fler webbläsare att gå mot en mer lokaliserad lösning, precis som Mozilla. Vad kommer detta att innebära för sökmotoroptimering, SEO? Är det dags att titta på Bing, som står bakom Yahoos sökmotor? Det är för tidigt att säga, men det är en svindlande tanke att Googles sökmotor kanske i framtiden kommer att gå samma väg som till exempel Altavista.

 

Mozillas nya standardsökmotorer

USA: Yahoo (powered by Bing)

Russia: Yandex

Kina: Baidu (som förut)

Andra länder inklusive Norden: Google search fortsätter att vara standard tills vidare, men avtalet med Google löper ut.