– Framtiden kräver flexibla lösningar. Men att byta plattform är lite som att genomgå en hjärttransplantation och direkt springa ett marathon.
Orden är Mikael Kjellman som i år fick priset för årets prestation då han tillsammans med teamet på Skincity gjort en total förändring av e-handelsplattformen. På årets Nordic eCommerce Summit 2016 utsågs Skincity till vinnare av priset ”Årets prestation”.

– Vi ville skapa tekniska förutsättningar att växa, både som butik och i vårt kundbemötande. För det krävdes en mer flexibel plattform, säger Mikael Kjellman, VD och grundare av Skincity.

Teamet i Täby består av fyrtiosju tjejer och tre killar som gemensamt gör det möjligt att leverera en personlig kundresa och professionell hudvård och hudvårdande makeup.

Mikael Kjellman har drivit e-handelsbolag länge men har ingen teknisk bakgrund.
– Jag förstår sammanhangen och är väldigt kundstyrd. Alla beslut vi fattar hos Skincity är baserade på att skapa en bättre upplevelse.

– Med tanke på att vi haft en fortsatt fantastiskt fin tillväxt var det kanske förvånande att vi satsat stort och bytt plattform. Men just på grund av lönsamheten blev det möjligt att tänka långsiktigt och strategiskt och att våga ta risker där rätt gränssnitt utgör grunden.

Skincitys ambition vid lanseringspunkten av den nya plattformen var att den för kunden i stort skulle se likadan ut som innan.

– Förbättringarna är till stor del tekniska och för kunden ligger det i upplevelsen, säger Mikael Kjellman och berättar att skalbarhet och möjlighet att lägga till features var viktigt.

– Vi har byggt en fristående applikation där vi kan utveckla nya hudtester. Nu har vi även hudtester för foundation, sol och peeling och fantastiska möjligheter att i ännu större utsträckning ge anpassade hudvårdsrekommendationer.

Mikael Kjellman trivs inom e-handeln, där utmaningarna är stora och utvecklingen går snabbt. Samtidigt vill han flagga för att tänka till, våga vänta och att utnyttja det faktum att informationen om olika utvecklingslösningar är väldigt transparent idag.

– Min största rekommendation är att ha lite is i magen. Att vara en digital changer är mer än att applicera den senaste tekniken. Det lätt att vara för snabb på nya lösningar. Att lockas av snygga features är en sak men risken är att man springer på något som efter ett par månader visar sig inte vara rätt.

Skincitys målsättning för kundbemötande har varit hög från start – att erbjuda 100 procentig tillgänglighet och support.

– Den visionen lever kvar. Vi har ingen uttalad strategi som säger att en kund bara får ta si och så lång tid. Det skulle begränsa både vår och kundens förmåga att hitta rätt produkter. Det låter kanske klyschigt men vi ser till varje kunds individuella behov, säger Mikael Kjellman och förklarar en skillnad och fördel e-handeln har jämfört med fysiska butiker:

– Många ser ju e-handeln som ett hot mot de fysiska butikerna och kanske är det därför allt fler i butik blivit “översäljiga”. De har kunden framför sig och känner att de bara har en chans. Vi har möjlighet att ge råd och synliggöra hela sortimentet, och ger flexibiliteten att du kan handla exakt när du själv vill.

Förutom personligt bemötande är paketering och olika leveransmöjligheter essensen av Skincitys erbjudande.

– Även om valet är kundens är många ganska bekväma vid check-out och väljer det förvalda alternativet. Vi erbjuder snabba hemleveranser eller upphämtning hos ombud. Vi samarbetar med Budbee och Jetpak eftersom efterfrågan finns.

Skincity erbjuder professionell hudvård och hudvårdande makeup. Merparten av de som jobbar på Skincity är diplomerade hudterapeuter och produkterna är rekommenderade av professionella hudterapeuter.

Fotograf: Binniam Eskender

  • Source: