Amazon lanserar ett Netflix för böcker i USA

Av Ehandel.se

I slutet av förra veckan slog Amazon upp portarna till sin nya tjänst Kindle Unlimited. En tjänst som kallats ”Netflix för böcker” och som låter användarna fritt läsa över 600 000 e-böcker. En tjänst som också kan göra det svårare för svenska Readly att ta sig an USA.

E-handelsjätten Amazon har lanserat en nya tjänst som erbjuder ett smörgåsbord av böcker för en fast månadskostnad på 9,99 dollar. Information om tjänsten läckte ut under förra veckan och den går under namnet Kindle Unlimited.

Användare av Kindle Unlimited ska få tillgång till över 600 000 böcker och det skall inte vara gammal skåpmat utan populära titlar som Hunger Games, Lord of the Rings och Harry Potter finns en knapptryckning bort.

Det ska även finnas tusentals böcker tillgängliga för lyssning och Kindle Unlimited skall även hålla reda på din position i såväl ljudbok som e-bok. Du kan alltså hoppa mellan ljudversionen och den okulära helt sömlöst.

Svårt för konkurrenter

Tjänsten skall innehålla en del nischat innehåll som nu kan få nya läsare. Nätsidan TechCrunch påpekar dock att de stora förlagen har flera av deras bästsäljare med i tjänsten. Andra sidor rapporterar samtidigt att inga böcker ifrån de fem största förlagen går att hitta. TechCrunch noterar även att konkurrenter som den amerikanska lästjänsten Oyster nu kan få det svårt. Vi gissar att svenska Readly som vill ta sig an USA nu får det svårare att ge sig in på e-böcker, idag erbjuder deras amerikanska app primärt tidningar.

Kindle Unlimited är idag endast tillgänglig för användare i USA men Amazon planerar att expandera tjänsten till andra länder. Tjänsten erbjuds idag med en 30-dagars testperiod och vi gissar att nätjätten kommer fånga upp en hel del användare till Kindle Unlimited. Tjänsten kommer dock inte erbjuda de absolut nyaste böckerna som finns på diverse topplistor.

Amazon står för en stor del av den amerikanska bokmarknaden och dominerar ofta bland e-böcker. Företaget har på senare tid haft flera dispyter med olika förlag om prissättningar och villkor. Om dessa är relaterade till denna nya tjänst vet vi inte. Kindle Unlimited har dock potential att skaka om den amerikanska bokmarknaden och förmodligen även andra marknader som kan stå på tur.