Om du tillhör de som har haft svårt att greppa pratet om Bitcoin och vill förstå vad det är utan att lära dig vad asymmetrisk kryptering och annat är så är den här artikeln för dig. Är Bitcoin den nästa måste-ha betallösningen för ehandel?

När Eurokrisen var på tapeten som mest intervjuades invånarna i en liten, sydeuropeisk stad. De hade börjat använda sin gamla valuta istället för euron. Varför? Ja, de hade helt enkelt inte så mycket av euron och alla hade kvar gamla pengar, så de kom överens om att den gamla valutan hade ett värde igen och alla började acceptera den som betalningsmedel.

Vad är en valuta? Med exemplet ovan i tankarna så kan man säga att för att introducera en ny valuta så räcker det med att du och en grupp människor kommer överens om att det är en valuta. Alltså om jag, pizzabagaren på hörnet och frisören över gatan är överens om att glasbitar är en valuta så kan jag handla en pizza för en glasbit och pizzabagaren kan köpa en ny frisyr för densamma, och så vidare.

Detta var vad som hände i den sydeuropeiska staden. Det exemplet visar också att flera valutor kan existera och användas samtidigt på samma plats, och att det faktiskt inte är livsnödvändigt med en centraliserad myndighet som kontrollerar den (vilket det finns fler exempel på).

Precis som medborgarna i staden så har många i dagens värld tappat förtroende för den valuta som används, eller kanske mer för det ekonomiska systemet som ligger bakom pengarna. Vi vet inte vad som motiverade grundaren/grundarna av den virtuella valutan Bitcoin, men om man känner misstänksamhet mot centralbanker och andra kontrollerande myndigheter så innebär Bitcoin ett intressant alternativ för framtiden. Det finns nämligen ingen central myndighet som kontrollerar Bitcoin, kontrollen är inbyggd i själva systemet, vilket vi kommer till längre fram.

Bitcoin har öppnat vägen för virtuella valutor

Bitcoin är inte den första virtuella valutan, men den löste problemet som har förhindrat dessa att fungera särskilt väl. Väldigt förenklat uttryckt så är problemet med virtuella valutor att man kan kopiera koden som utgör valutan och använda den om och om igen. Ungefär som att man skulle kunna lägga en hundralapp i kopiatorn och använda kopiorna som ett betalningsmedel. Man kan lösa det här problemet med att ha någon form av liggare eller huvudbok, där man bokför vem som har vilket mynt och vem som överför vilket mynt till vem, alla transaktioner bokförs helt enkelt. Men då måste man ha någon som hela tiden verifierar transaktionerna mot huvudboken och uppdaterar den så att jag inte kan använda samma mynt hos pizzabagaren och frisören utan att någon har koll på att jag redan har spenderat det en gång.

I Bitcoin-nätverket så är huvudboken helt offentlig och uppdateras naturligt hela tiden, som beskrivs nedan. Men låt oss gå tillbaka till att förklara vad Bitcoin är först.

Vad är Bitcoin

Man kan säga att Bitcoin är som att ha kontanter, det är anonymt och det behövs inga mellanhänder när man handlar varor eller tjänster för Bitcoins. Du kan få tag på Bitcoins genom att:

– Köpa Bitcoins för din vanliga valuta på ett växelkontor som har Bitcoins (virtuella växelkontor som du kan googla fram).
– Genom att sälja något och få betalt i Bitcoins.
– Genom att bryta nya Bitcoins från “gruvan”.

Det sista alternativet är väldigt komplicerat och inget som vi vanliga dödliga sysslar med. Här är ett försök att förklara hur det går till att bryta (eng: to mine) nya Bitcoins.

Bitcoin är ett så kallat peer-to-peer-nätverk vilket betyder att det inte direkt finns någon huvudenhet utan systemet opererar på Bitcoin-nätverkets datorer. Vem som helst kan vara en del av detta nätverk och bryta Bitcoins. Var 10:e minut släpps ett “block”. Ett block innehåller uppgifter om en bunt transaktioner av Bitcoins som har gjorts i nätverket. Transaktionsinformationen är gömd i ett matteproblem. Dessa transaktioner är de som vi talade om innan, som behöver bokföras i huvudboken för att se till att Bitcoins inte kan bli kopierade och användas på flera ställen samtidigt. Den person som först löser matteproblemet blir belönad med 25 nya Bitcoins, han/hon har alltså brytit nya. Genom att lösa blocket eller problemet så uppdateras också huvudboken med de nya transaktionerna. Allt detta sker helt öppet och verifieras av datorerna i hela nätverket. I en brytning av ett block händer alltså dessa saker samtidigt:

– Huvudboken uppdateras med transaktioner.
– Nya Bitcoins släpps på ett stabilt och förutsägbart sätt.
– Systemet kollas av så att det är säkert.

Matteproblemen blir svårare och svårare ju fler block som bryts, vilket gör att det går långsammare och långsammare för nya Bitcoins att komma ut på marknaden. Belöningen för att bryta ett block (25 Bitcoins) halveras också vart 4:e år. Före år 2013 fick man 50 Bitcoins för ett block. Datorkraften och elektriciteten som behövs för att bryta nya Bitcoins är enorm, och i och med att det blir svårare och svårare att bryta, behövs tyngre utrustning allt eftersom. Med detta system vet vi redan att år 2140 kommer brytningen ta slut, och antalet Bitcoins ute på marknaden kommer då att vara ungefär 21 miljoner minus det antal som folk har tappat bort.

Teoretiskt sett är det ett genialiskt system som är väldigt säkert. Det går liksom inte riktigt att hacka systemet, det är inte uppbyggt för att stänga någon ute, utan allt är öppet för alla.

Däremot inte sagt att det är helt säkert i praktiken. Vi har den mänskliga faktorn till exempel. Om du till exempel förvarar lösenordet till din Bitcoin-plånbok i datorn, och någon hackar sig in i den, så förlorar du med all sannolikhet dina Bitcoins, precis som om du kan bli rånad om någon får tag i ditt kreditkort och pinkod, eller legitimation. Växelkontoren kan också naturligtvis hackas på olika sätt, och det finns säkert fler exempel. En annan sak att komma ihåg är att valutan har varit väldigt instabil än så länge. Detta är inget konstigt egentligen, osäkerheten är stor och varje gång medierna skriver något negativt om Bitcoin, faller värdet ganska dramatiskt. Vi känner igen de trenderna från våra vanliga valutor. Ett allmänt råd här kan vara att inte investera i fler Bitcoins än man har råd att förlora, ungefär som rådet är när det gäller aktier.

Bitcoin kanske inte kommer att överleva som valuta, men fenomenet är här för att stanna. Om det inte blir Bitcoin så blir det en annan valuta, och det här kan på sikt förändra hur vi handlar. Kommer banker och andra mellanhänder att bli överflödiga? Kommer det att bidra till en helt fri handel i världen? Vi följer detta med spänning, allt är möjligt. Men hur ska vi se på Bitcoin idag?

Bitcoin som betallösning i din ehandel?

Flera ehandlare runt om i världen har börjat acceptera Bitcoin som betalning, och det leder ju till frågan om man måste investera i en betallösning som accepterar Bitcoin? Kommer kunderna kräva detta inom en snar framtid? Det är naturligtvis omöjligt att förutspå, men man ska komma ihåg att fenomenet fortfarande är väldigt nytt. Även om det är en häftig grej, och har potential att förändra världen helt, så är inte majoriteten av kunder där ännu. Om det är något vi har lärt oss i ehandelshistorien så är det att inte hoppa på nya saker för att det är genialiskt, häftigt eller trendigt – vi måste läsa av var kunderna befinner sig i sitt shoppande. Och majoriteten är inte framme vid Bitcoin än.

Läs dokumentet som grundaren/grundarna publicerade för att introducera Bitcoin:
https://bitcoin.org/bitcoin.pdf

Den här podcasten är mycket i artikeln hämtat från:
http://www.stuffyoushouldknow.com/podcasts/bitcoin-works/

Debatt på ehandel.se om Bitcoin:
http://www.ehandel.se/forum/betalsystem/6047-bitcoins-framtidens-valuta.html/

Här kan du hitta information om hur man använder Bitcoin praktiskt, som ehandlare och kund:
http://www.bitcoin.se/

  • Source:
  • Source: