De har fokuserat på pris, produkt och kundupplevelse. De ger sina kunder tydliga och enkla anledningar till varför de ska handla just hos dem. De är kända för att vara uthålliga, jobba hårt och vara de första som bryter sin semester om försäljningen sjunker. Pengarna satsas på lager, logistik och marknadsföring medan andra pratar om häftiga sociala media-kanaler och nya mobila funktioner. Inte för att de hörs och syns särskilt mycket – de jobbar i det tysta och skapar ehandelsmaskiner som få kan stoppa. Trots att vi ibland fortfarande pratar om ehandel som något nytt och spännande så har vi redan legender som är inne på sin andra större ehandelsresa. I den här artikelserien lyfter vi fram sex personer som byggt sin ehandelsresa i Norden.

1. Daniel Mülbach
2. Ole Sauar
3. Pär Svärdson
4. Mikael Olander
5. Jarno Vanhatapio

Ole Sauar, Komplett och Jollyroom

Blott 17 år gammal grundar Ole Sauar 1996/1997 sitt första bolag, Viking Computer. Enligt honom själv var detta en av de första webbutikerna i Norge.

År 1999 slås Viking Computer ihop med Komplett. Oles första uppgift i det nya bolaget blir att strukturera om de fysiska butikerna, något som leder till att butiker i småstäder läggs ner. I gengäld öppnas nya butiker i större städer som Oslo och Bergen.

När Ole arbetat med Komplett i två år så får han ansvaret att bygga upp verksamheten i Danmark och Sverige. Han blir också VD för båda länderna. I samband med detta slås företagets nya vision fast: Komplett ska bli en ledande e-handelsaktör i Europa.

Som ett led i denna satsning köper Komplett upp Inwarehouse år 2007. Förvärvet är strategiskt bra, eftersom Inwarehouse är starka på områden där Komplett har tydliga svagheter, affärsområden som B2B, ljud och bild.

Den här tidsperioden är det mycket som går bra – men det finns också mörka moln på himlen och vägen mot Europa är inte spikrak. Webbhandeln i Tyskland, England, Frankrike och Österrike läggs ner, då man vill fokusera på Norden och starta om de europeiska expansionsplanerna. Denna gång med annan strategi.

– Vi ska ha lokala kontor med en lokal ledning. Det behöver vi för att få snurr på verksamheterna, berättar Ole

Förvärvet är strategiskt bra, eftersom Inwarehouse är starka på områden där Komplett har tydliga svagheter, affärsområden som B2B, ljud och bild.

Frågan om hur han ser på att bolaget tappar geografisk spridning besvaras karaktäristiskt kort och kärnfullt:

– Det spelar ingen roll.

Några månader senare är situationen förändrad. Strax efter julhandeln år 2008 har koncernen Komplett runt 400 anställda och en omsättning på fyra miljarder. Då lämnar Ole in sin avskedsansökan. Många spekulerar i om det har att göra med att Komplett visar sämre försäljningssiffror jämfört med tidigare år, men Ole säger senare att han lämnade Komplett när han var mer bekväm med att bolaget hade situationen under kontroll. Han tycker också att han själv passar bättre i en uppbyggnadsfas. 

Ole ser fram emot en välbehövlig semester efter tolv års arbete dygnet runt. År 2009 lämnar han Komplett, men redan året efter grundar han Jollyroom Group med två andra personer som var med under uppbyggnaden av Komplett, Eric Sandtö och Jan Tore Kopperud.

Tillsammans ska de sälja babyartiklar som barnvagnar, leksaker och andra produkter till blivande mammor och pappor i Norge, Sverige, Danmark och Finland. Den 1 januari år 2011 lanseras sajten med 7 000 produkter och redan efter några månader har de fått över 10 000 beställningar.

Ole har kommenterat den nya affärsidén med att han ville hitta ett nytt segment som var moget för nätet. Det skulle vara ett segment som inte hade en tydlig nummer ett på marknaden, och den nya e-handeln skulle byggas upp så att de tre grundarna kunde utnyttja vad de lärt sig från Komplett.

Trots någon grop här och där i vägen – rykten om låga löner, en avvärjd strejk om bristen på kollektivavtal – så är Jollyroom idag en av de större aktörerna inom sitt segment efter Lekmer. Omsättningen 2013 blev 121 MSEK – bokslutet visar dock en förlust på över 11 MSEK.

Det skulle vara ett segment som inte hade en tydlig nummer ett på marknaden, och den nya e-handeln skulle byggas upp så att de tre grundarna kunde utnyttja vad de lärt sig från Komplett.

Vad gör Ole Sauar så bra?

För oss är Ole Sauar den mest anonyme e-handelspionjären i vår serie. Han är känd i e-handelskretsar för att vara nästintill otrevlig mot framför allt säljare vilket kan vara lite märkligt med tanke på att han själv driver företag som bygger på att sälja varor till andra. Ett flertal säljare vittnar om mail eller samtal från Ole Sauar som avslutas med: ”Jag vill aldrig höra av dig igen”, eller ”Ta bort mig från samtliga era utskickslistor”

En historia om hur Ole ringde grundarna på Pricerunner år 1999-2001 för att beordra dem att genast ta bort Komplett från prisjämförelsesajten finns i vår podcast om Pricerunner och boo.com. En order som Pricerunner ignorerade, så klart.

Men, med det sagt – det delas ju inte ut pris för trevlighet i affärsvärlden. Dessa historier om den norske IT-entreprenören kan vara anmärkningsvärda men förmodligen så har hans starka vilja och förmågan att ignorera hinder (även om det för omvärlden kan vara uppseendeväckande formuleringar eller tilltag) det som har gjort att han har lyckats. Han har helt enkelt sett till att få som han vill och drivit genom det han tror på med fast hand. 

Kompletts omsättning under Oles tid i bolaget: 0 – 1000 MSEK (Komplett i Sverige och Danmark)
Var de lönsamma? Ja

Jollyrooms omsättning under Oles tid i bolaget: 0 – 121 MSEK (Bokslut 2013)
Är de lönsamma? Nej