Det passar bra att träffa Gulnaz Khusainova, grundaren av Easysize och vinnare av årets nykomling på Nordic eCommerce Awards, på Minc som är en mötesplats för entreprenörer. Gulnaz är nämligen entreprenör ut i fingerspetsarna med företag som The Time Machine, YouReserve, och BraMeter på sitt CV.

Att pitcha för att vinna

– Jag förväntade mig verkligen inte att vi skulle vinna priset för Årets nykomling på Summit, så jag satt ganska långt från scenen. De andra nominerade är så duktiga så det blev en shock när “Easysize” lästes upp.

Ett kriterium för att vinna är ju att grundaren ska vara bra på att pitcha sitt företag både online och offline och googlar man på Gulnaz Khusainova, hittar man flera exempel på det.

– Förut när jag försökte förklara för folk vad Easysize var, märkte jag att de inte tog mig på allvar utan tänkte att vi var ett “fashion startup” grundat av en kvinnlig entreprenör. De tyckte inte att vår lösning var viktig. Så jag fick ändra sättet som jag pitchade. Istället för att prata om att vi löser ett “fashion” problem började jag säga att vi löser problemet med returer och kan hjälpa ehandlare att spara pengar. Jag fick helt enkelt lära mig, genom samtal med ehandlare, vilken av våra selling points som tilltalar ehandlare var. Vilket värde vi tillför ehandlare.

Som ehandelskund är det lätt att se nyttan av Easysize, som läggs upp som en knapp på produktsidan där man väljer storlek på plagget eller skon.

Genom att fråga efter vilken storlek kunden har haft på ett liknande plagg från ett annat märke, kan Easysize konvertera till rätt storlek på det aktuella plagget. Detta görs med hjälp av unika algoritmer som baserar sig på data från klädmärken och webbshoppar.

Easysize är inte bara en storlekskonverterare, utan faktorer såsom varumärke, tygkvalité och vilka storlekar kunden brukar föredra tas med i beräkningarna.

– Det fungerar inte att låta kunden ta sina egna mått för att hitta rätt storlek. Jag har till exempel en kompis som har samma storlek som mig, men hon föredrar alltid att köpa större storlekar, hon trivs bättre i större kläder. Ett storleksverktyg måste kunna ta sådana faktorer med i beräkningen. Vi har haft många samtal med kläddesigners för att undersöka hur de gör olika storlekar och hur kunder handlar. I ungefär 80 % av fallen är Easysizes storleksförslag korrekt i dagsläget.

easysize

Apple stoppar BraMeter

– Vi började undersöka problemet med storlekar med hjälp av en app, “BraMeter” som använder image recognition technology. Det innebär att från ett foto kan man se vilken bh-storlek personen på fotot har. Jag och min medgrundare tyckte att det var en jättebra idé, istället för att fråga någon om deras storlek när man vill köpa en present, behövde man bara ett foto för hitta rätt. Dessutom så har man inte alltid bra koll själv som kvinna vilken storlek man har, så det skulle vara en hjälp för oss också.

Apple tillät inte BraMeter att finnas i Appstore, den ansågs objektifiera kvinnor.

– Vi hade skrivit en skämtsam text till appen och hade roliga bilder, men även när vi tog bort allt som kunde tänkas vara anstötligt, nekade Apple, vi försökte sex gånger. Då fick vi gå tillbaka till ritbordet och fundera på vad vi kunde göra med det vi ändå hade lärt oss om storleksproblemet. Det var så Easysize började, med samma teknik i bakgrunden, Image Recognition Technology.

– När jag var 14 år läste jag en bok om marknadsföring som hade många exempel från olika företag. Jag bestämde mig för att antingen jobba med marknadsföring eller att starta ett eget företag. Det blev så att jag studerade marknadsföring, men jag startade mitt första företag när jag var 19 år, ett bokningssystem för restauranger som kunde användas genom en iPad-app. Jag hittade investerare och gjorde en prototyp men när vi började testa insåg vi att det inte skulle fungera.

När appen började testas tyckte alla restauranger att det var en fantastisk lösning.

– Men när vi frågade dem om de var beredda att betala för den, insåg vi att det här problemet inte var prioriterat. Restaurangernas största problem var att de behövde fler anställda, och ingen ville betala för en app som gjorde bordsbokning mer effektivt. Det var en bra läxa, jag lärde mig att det inte bara gäller att ha en idé som löser ett problem – lösningen måste kunna räknas hem väldigt snabbt av de företag som köper den.

Gulnaz startade också en ehandel inom “hipster-nischen” i Moskva, där man hämtade hem ovanliga varor som inte fanns att köpa någonstans i Ryssland då. The Time Machine finns kvar än idag, även om inte Gulnaz driver den längre.

I ungefär 80 % av fallen är Easysizes storleksförslag korrekt i dagsläget.

Kvinnliga affärsänglar, tack!

Med tanke på det Gulnaz berättade om Apple, när en regel som är till för att skydda kvinnor faktiskt kan göra det svårare för en kvinnlig entreprenör, undrar jag vad hon har för erfarenhet med att vara en kvinnlig grundare.

– Jag upplever det som att det kan vara svårare att tas på allvar. En annan sak jag har märkt är att jag oftare får frågor om var mitt team är och om vem som gör den faktiska kodningen. Många tar för givet att jag bara sitter med marknadsföring och att jag inte kan någonting om programmering eller kodning. Jag har träffat ganska få kvinnliga grundare och jag insåg häromdagen att jag inte känner en enda kvinnlig affärsängel – och det tror jag är ett problem. Men jag tycker att det är jätteviktigt att man arbetar för jämställdhet på ett positivt sätt, och också visar andra vad man kan göra rent konkret för att hjälpa. Till exempel vet jag att många män som arbetar inom tech vill arbeta för jämställdhet men de vet inte hur de ska göra det. Jag försöker att se till att vi har ett varierat team på Easysize, män och kvinnor från olika bakgrunder.

Man kan lugnt säga att Gulnaz är en passionerad entreprenör som är inspirerande att prata med. Men det finns olika typer av entreprenörer, och jag var tvungen att ställa frågan om hon är den typen som snart kommer att gå vidare för att starta ett nytt företag, eller om hon är mer långsiktig och vill fortsätta med Easysize.

– Jag är väldigt passionerad för den här produkten och som det ser ut nu vill jag jobba med den resten av mitt liv. Nästa år ska vi fokusera på att undersöka djupare varför kunder returnerar plagg. Vår förhoppning är att vi ska kunna upptäcka de kunder som systematiskt köper kläder för att använda ett par gånger, och sedan returnerar de dem. På det sättet kommer vi också kunna jobba vidare med de kunder som kanske oftare har problem att hitta rätt storlek och hitta ett sätt att hjälpa dem. Vi ska också jobba med hur vi kan hjälpa ehandlarna att rekommendera produkter i sitt lager med tanke på vilka storlekar kunden brukar köpa.

Easysize finns redan tillgängligt för ehandelsplattformen Prestashop, och nästa år kommer applikationer ut för Magento, Shopify och Opencart.

easysize
  • Source:
  • Source: