Nedräkningen till denna veckas Black Friday har börjat men frågan är om försäljningen ens kommer i närheten av årets i särklass största shoppingdag – Singles Day, världens största online shopping dag. Alibaba, den kinesisk e-handelsjätten, rapporterar ha sålt för nästan 10 miljarder kronor – på fem minuter.

Financial Times rapporterar om ännu en rekordförsäljning och med flera timmar kvar slogs förra årets rekord. Även om Alibabas siffror ibland ifrågasatts av analytiker då de rapporterar bruttoförsäljning i realtid och även har anklagats för falska ”klickfabriker” står det klart – försäljningen under Singels Day är ofattbar stor och dagen omsätter mer än vad både Black Friday och Cyber Monday omsätter tillsammans.

År 2015 sålde AliBaba för $14,3 miljarder på sina sajter Tmall och Taobao, vilket kan jämföras med USA:s största näthandelsdag, Cyber Monday, då kunder handlade för $6,3 miljarder totalt online.

Världens största e-handelsdag började i Kina på 1990-talet, och var en dag där man firade singlar på Nanjings universitet. När studenterna gick ut i arbetslivet fortsatte de traditionen och spred den i landet. Naturligtvis passar datumet (11/11) in i konceptet singlar eftersom det består av flera ettor. Och kanske är dagen även lite av en protest mot den omhuldade Alla hjärtans dag

Numera har traditionen börjat innefatta tvåsamheten också, med mottot ”the only one for me”. Man går ut och äter på restaurang med sina vänner eller familj och sjunger karaoke. På senare år har även ehandelsbutiker med Alibaba i spetsen gjort dagen till en riktig shoppingfest. Man erbjuder extrapriser och upplevelser riktade till unga människor – singlar eller ej.

Missa inte vår guide till alla dagarna som kickar igång julhandeln!

  • Source: