Digitaliseringen har varit och fortsätter vara omvälvande för detaljhandeln. Det illustreras kanske bäst av hur Amazons börsvärde som under de senaste 10 åren har gått från en tiondel av Walmarts, världens då största detaljhandelskedja, till att idag ha gått ikapp och förbi.

Walmart har förvisso marginellt ökat sitt börsvärde under samma tidsperiod och Amazons försäljningvolym är ungefär en femtedel av Walmarts, men börsvärdet säger en hel del om framtida förväntningar – för båda aktörerna. Walmart har onekligen utmaningar och söker febrilt en strategi att ta upp ehandelskampen med Amazon och andra aktörer. Under 2016 köpte man till exempel ehandelsstartupen jet.com för hela 3 miljarder dollar i kontanter, det största köpet någonsin inom ehandelsområdet.

I en nyligen publicerad artikel på World Economic Forum tittar Walmarts vd, Doug McMillon, in i spåkulan och beskriver fram vad han tror kommer hända under det närmaste decenniet:

  • Ingen vet exakt hur detaljhandeln kommer se ut om 10 år, bara ATT den kommer vara radikalt annorlunda.
  • Det kommer handla ännu mer om att tillgodose kundernas behov på bästa sätt och ge dem den bästa upplevelsen. Den ska vara unik, njutbar och bekväm.
  • Nya tekniker som självkörande bilar, 3D-skrivare, drönare, Sakernas Internet och leveransrobotar kommer bidra till att automatisera och optimera hela värdekedjan.
  • Kunder kommer kräva ökad insyn i prissättning och hur hela kedjan från produktion till leverans ser ut. Social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet kommer bli än viktigare aspekter när kunderna fattar sina köpbeslut.
  • Företagens engagemang för miljön i de samhällen där de har sin marknad måste bli tydligare. Att använda förpackningar en gång är, menar McMillon, både ett miljömässigt och ekonomiskt slöseri.

Artikeln är ett utdrag ur World Economic Forums nyligen publicerade rapport ”Shaping the Future of Retail for Consumer Industries”, som finns tillgänglig att ladda ned utan kostnad. Rapporten presenterar en vision för detaljhandeln med för 2026, med en genomgång av trender, utmaningar och vilka förmågor som företag behöver för att möta dem. Rapportens slutsats är att ny teknik kommer förändra spelplanen radikalt för detaljhandeln, men att det ytterst handlar om att möta och överträffa konsumenternas ökande förväntningar på sådant som priser, valmöjligheter, bekvämlighet, kontroll och upplevelse.

  • Source: