Kändisar och andra med ett stort antal följare på sociala medier har blivit allt viktigare för svenska företags marknadsföring och synlighet. Genom att använda så kallade ”influencers” kan köplusten bland existerande och nya kunder ökas både snabbt och effektfullt.

Att produkter säljer genom ”mun-mot-mun-metoden” är inte någon nyhet men på senare tid har det närmast skett en explosion av sponsrade inlägg i sociala medier. Att använda så kallade influencers, eller Influencer Marketing, beskrivs ofta som mer effektivt än att exempelvis betala för reklamannonser. En chef på den digitala marknadsbyrån 360i i New York kallar till och med trenden för ett ”paradigmskifte kring hur marknadsförare når ut till sina kunder”. Influencers har också blivit ett sätt för marknadsförare att bryta igenom så kallade ad-blockers, annonsblockerare, som används av folk som surfar på nätet. Nog så viktigt då så många som 47 procent i åldersspannet 18-24 använder den sortens tjänster, enligt en ny brittisk studie.

I slutet av förra året etablerades dessutom branschorganisationen ”Influencers of Sweden” med, utöver grundaren Linda Hörnfeldt, även bloggarna Sara Rönne (med bloggen Träningsglädje) och Clara Lidström (Underbara Clara) i ledningen. Förhoppningen är att den här sortens marknadsföring på så sätt ska kunna arbeta upp ett starkare rykte, etablera en branschetik och på lång sikt vill branschorganisationen också ta fram en certifiering.

Skönhetsbranschen och modebranschen var tidigt ute och insåg influencers potential. Därefter har fler hakat på och influencers används i dag i marknadsföring av allt från friluftsprodukter till möbler och taxitjänster som Uber. Även välgörenhetsorganisationer använder populära konton på sociala medier som ett sätt att berätta om att de finns och på så sätt få in bidrag. Mycket talar för att trenden växer sig ännu starkare i år.

Influencer Marketing handlar enkelt uttryckt om att företag delar med sig av gratis produkter i utbyte mot att varorna marknadsförs genom konton, som företaget själv inte kan styra direkt över, på Instagram, Youtube, bloggar, Facebook, Snapchat, Twitter och andra sociala medier. Det har också dykt upp fler och fler företag, en sorts agenturer, runt om i världen som tar hand om och samordnar spridningen av företagens produkter och hittar lämpliga influencers att involvera i marknadsföringen. Ett av dem är Malmöföretaget Boostified som nyligen tagit in ett par miljoner i riskkapital och nu ska utveckla sin verksamhet där de redan samarbetar med runt 1 000 influencers som har mellan 2000-10 000 följare var på Instagram.

Men samtidigt som trenden växer snabbt har medveten om vilka regler som gäller inte nått ut till alla, varken influencers eller företag. I Sverige måste all reklam, även i sociala medier, vara tydligt markerad. Det måste vara tydligt för besökaren att exempelvis en bild eller en video är sponsrad. För att räknas som reklam ska den som publicerar bilden antingen få betalt i pengar eller i produkter. I fall där lagen inte följs kan dock både företaget och bloggare anses vara ansvariga för att ha brutit mot reglerna. Konsumentverket har för att tydliggöra vad som gäller tagit fram en vägledningsbroschhyr och en film https://youtu.be/ToSLEUe_1gs

5 tips för dig som vill använda influencers

  1. Tänk på autenticiteten. Användarna måste tycka att annonsinlägget känns trovärdigt.
  2. Fundera igenom om personen du tänker anlita verkligen är någon som du vill förknippa ditt varumärke med.
  3. Antalet följare som din/dina influencers har är inte det allra viktigaste, det viktigaste är att det är ”rätt” följare för dina produkter och hur engagerade följarna är när det gäller kontot.
  4. Innehållet med din produkt måste vara framtaget på ett kreativt sätt som gör att följarna kan knyta an till det.
  5. Håll dig till lagen och regler! Det ser olika ut i olika länder men i Sverige gäller samma regler för marknadsföring via sociala medier som i tidningar och tv. Det innebär att sponsrat innehåll och reklam måste vara noga utmärkt.

Källor faktaruta: Entrepreneur, Forbes, Konsumentverket.

  • Source: