1,9 miljoner kunder i 7 länder och närmare ett trettiotal produktkategorier med allt från spel, smink och sportutrustning till barnartiklar, kläder och heminredning. Jacob Risgaard har med den danska webbshoppen Coolshop nått otroliga framgångar och är flerfaldigt belönad med priser för bästa e-handel.

Jacob Risgaard är full av övertygelser. Han tror på att jobba både hårt och smart, inte antingen eller. Han tror på att bryta vanor, traditioner och mönster och att inte följa den säkraste och mest upptrampade vägen.

– För mig är det inte något konstigt att vi förra året satsade stort och startade vår egen leveransservice, CoolRunner. Vi ville skapa en genväg till snabb och billig paketleverans och ett system som går att integrera med alla e-shoppar, inte bara vår egen.

Coolshops tillväxt har varit snabb och stadig. På frågan om det hade varit lättare eller svårare om Coolshop lanserats idag svarar Jacob Risgaard utan tvekan:

– Det hade varit mycket svårare idag. När vi startade var marknaden ganska omogen. Vi kunde komma långt genom att vara kreativa och genom att bara vara lite annorlunda. Det är lättare att märkas och synas om man är först med någonting bra!

För Coolshop har bra, långsiktiga avtal med underleverantörer varit avgörande. Successivt har sortimentet utökats med målsättningen att sälja produkter av hög kvalitet till bästa pris och på så sätt hamna högt upp i kundernas medvetande.

– Vi är så lång ifrån en nischad webbshop du kan komma. Vår nisch och vårt motto är: de bästa sakerna till de bästa priserna. Och gällande vad vi säljer idag – där har vi inga gränser för vad det kan vara.

– De företag som tjänar mest är ofta de som är specialister inom ett visst segment, men det som växer allra snabbast är sådana som oss. Men oavsett vad, man måste vara “top of mind” för någonting. Om det så är unika produkter, en unik nisch eller pris och service.

Jacob Risgaard har löpande ansvar för design, koncept, analys av kundernas köpmönster och PR. Han är dessutom en flitigt anlitad talare kring ämnet “How to capitalise on your e-commerce”.
– Många av våra större e-handlare har stora investerare i ryggen och en grundtrygghet i botten med väletablerade fysiska butiker. Det är få företag som helt och hållet får sin intäkt genom webbutiken.

Jacob Risgaard anser att e-handlare över lag borde samarbeta långt mer. Dela erfarenheter, motgångar och lyckade exempel för att förbättra branschen som helhet.

– Det är klart att vi på ett sätt konkurrerar med varandra, men vårt största hot är fysiska butiker och större kedjor. Vi e-handlare borde hjälpa varandra och tillsammans skapa förutsättningar för bättre utbud och leverans.

Jacob Risgaard är intresserad av samspelet mellan pengar, kreativitet och drivkraft. Vad händer med en start up när siffrorna vänder och går från röda till gröna? Vilka förutsättninger ger bäst idéer? Är ekonomisk förutsägbarhet lika med trygghet?

– Det finns ett danskt ordspråk som i princip går ut på att har du inte några pengar lär du dig snart att göra dina egna kläder. Och för mig är det glasklart vad motsatsen leder till: ju mer pengar du har, desto mindre kreativ behöver du vara, säger Jacob Risgaard och medger att det idag är en större utmaning att fortsätta med samma drivkraft.

– Nu när vi har lyckats och har pengar måste vi anstränga oss för att behålla kreativiteten och förmågan att tänka utanför boxen. Det är min övertygelse att just det faktum att vi startade från grunden, utan investerare eller en trygg ekonomisk bas, har bidragit till vår framgång.

Idag finns Coolshop i Danmark, England, Sverige, Norge, Finland, Tyskland och Holland.

  • Source: