Snabbrörligt, personligt och nära. Dessutom mätbart och enkelt att testa. För MADLADY var det möjligheten att nå ut snabbt genom sociala medier som blev kickstarten för framgång.

Fördelarna med sociala medier är många. Samtidigt är det ett landskap i ständig förändring, förändringar initierade av utövarna själva men resultatet av nya regler och riktlinjer. För MADLADY har sociala medier och influencers varit en del av marknadsföringen sedan starten. Och den allra första beställningen kom genom en bloggare.
– Vi startade MADLADY när vi bodde i Kina och lanserade e-handel mot den svenska marknaden. Det allra första köpet kom via en blogg och vi jublade, berättar Ilia Komorin och Madelene Fisch som tillsammans byggt upp företaget som förra året utsågs till Årets nykomling på NES16.

– Vår målgrupp kan inte föreställa sig en värld utan e-handel och det har vi utnyttjat genom bloggare och influencers. Samtidigt – om reglerna ändras måste vi vara starka nog att själva kunna kommunicera på rätt ställen och utveckla vår webbshop.

Att idag, 2017, och sex år efter starten stå inför stora investeringar är en ny erfarenhet för paret som ser fram emot ett intensivt år med stora förändringar och investeringar. Det gäller nu att komma till nästa nivå.

– Vi håller på att skala upp vår webbbutik och verksamhet. Det gäller allt från affärssystem, till IT och logistik. Jag blir som ett barn i en leksaksbutik – jag vill ha allt bra som finns! Det finns enormt många möjligheter med e-handel idag. Vi vill kunna växa utan några begränsningar, säger Ilia Komorin.

Samtidigt är paret medvetna om värdet av att bevara företagets kultur som kännetecknas av att växa organiskt. Idag har MADLADY närmare tio anställda och fortfarande är önskan att alla ska kunna hoppa in där det behövs, oavsett yrkesroll.

– Vi har alltid jobbat med de pengar och den kraft vi har inom företaget. Vi kunde inget alls om e-handel och trodde att den tekniska biten skulle vara svårast. Men det som krävs är rätt attityd. Att inte ge upp! Vi har optimerat efter hand och är stolta över att vi själva varit med i alla delar. Det gör att vi vet hur mycket tid olika saker kräver och vad vi kan förvänta oss av våra anställda.

Mätningar och magkänsla

Från början satsade MADLADY i princip bara på kläder och accessoarer som inte går att hitta någon annanstans på den Nordiska marknaden. Sortimentet kännetecknas av attityd, edge och fantasi.
– Vår vision var och är att vara ledande när det kommer till ”fast fashion” online för modemedvetna unga kvinnor mellan 18 och 30 år. Idag, med fler företag på marknaden, är inte allt vi har i butiken unikt. Vi måste jobba hårdare med vårt varumärke, säger Madelene Fisch som inte backar för att ställa sig frågan varför ska man handla något hos MADLADY som även finns att köpa hos någon annan.
Att välja rätt influencers och profiler inom sociala medier kräver både konkreta mätningar och att gå på känsla. Inte minst för ett varumärke som MADLADY som sträcker sig längre än att definieras av specifika produkter.

– Vi kommunicerar en livsstil och attityd. Att driva trafik och hela tiden följa upp konverteringen är en sak. Men att bygga upp varumärket en annan. Vi tänker såhär: vi är ett litet land och ska man synas måste man synas bland alla. Vårt koncept är just att en “MADLADY” inte är någon du sätter i ett specifikt fack, hos vissa sticker hon fram mer eller mindre. När vi väljer ut influencers är det inte bara en viss stil vi söker, det kan handla mer om annat som attityden och entreprenörskap. Att jobba med de som vågar vara sig själva, förklarar Madelene Fisch.

Skillnaden mellan traditionell annonsering och genom influencers är snabba puckar och beslut. Även om allt går att mäta är det mycket magkänsla som gäller. Madelene påminner om att se till fler aspekter än antalet följare.

– Vissa har jättestora konton med hundratusentals följare men har inget inflytande. Ett mindre konto kan ibland få mer impact. Och när vi jobbar med influencer driver de in som mest trafik när de gör något nytt och första gången de jobbar med oss. Sen sjunker intresset även om de får fler följare. Men – priset för oss som företag kan ändå stiga om de då signar med en byrå.

MADLADY är precis som många andra e-handlare kritiska till hur allt fler, mer eller mindre seriösa, byråer suger upp bloggare.

– Influencers är lite som bostadsbubblan! Prissättningen känns ibland som tagen ur luften. Det är ett rävspel med alla byråer som skär emellan och ibland inte tillför något i samarbetet mellan företaget och den enskilda influencern. säger Ilia Komorin som tycker det är spännande att se hur e-handeln kommer att hantera influencermarketing framöver.

– Det vi måste göra nu är att vara mer kreativa och hitta andra kanaler och satsa på det som faktiskt fortfarande genererar ökad försäljning, och tyvärr släppa de som är alldeles för dyra. Snapchat är ingen superkanal för sälj. Men det är helt klart varumärkesbyggande och ger stor synlighet, berättar Madelene.

Allt kommunicerar – var rädd om kundtjänsten

Lagar kan ändras och oavsett strategi för sociala medier eller andra kanalval för marknadsföring påminner Illa Komorin om att vara rädd om sina egna kanaler.
– Vi ser kundtjänsten som en viktig del av marknadsföringen. Här når vi de som vill eller har handlat av oss. Attityden hos de som besvarar och möter våra kunder via kundtjänst är otroligt viktig. Även om det inte går att mäta vet vi att värdet är högt när vi ringer upp, ber om ursäkt och visar att vi bryr oss om någon beställning har blivit fel. Kundtjänsten är ibland den enda mänskliga bryggan mellan oss och kunden.

  • Source: