Öka intäkterna genom att analysera din interna sökfunktion

Av Fredrik Winberg

Till skillnad mot övrig statistik berättar statistiken från din interna sökfunktion vad besökarna hade för syfte med sitt besök. Genom att tillgodose deras behov kan du öka intäkterna avsevärt med små medel.

Mer än 80 % av alla e-handlare har en sökfunktion på sin webbplats. I genomsnitt är det ca 5-10 % av alla besökare som gör en sökning och på alla e-handelssajter jag har analyserat ser jag samma sak. Besökare som använder den interna sökfunktionen konverterar bättre än de som inte gör det.

Besökare som använder sökfunktionen på photowall.se konverterar 87 % högre än de som inte gör det. Inte så konstigt i sig eftersom det besökssegmentet vet mer specifikt vad de är ute efter. De är inga inspirationssurfare, något som gör dem till dina värdefullaste besökare. Trots det tar du inte hand om dem.

Du går miste om intäkter varje dag

Din interna sökfunktion är inte tillräckligt smart för att förstå alla sökfrågor och alltid visa upp relevanta resultat (även den smartaste och dyraste sökfunktionen behöver manuell handpåläggning). Google har till och med gjort en reklamfilm som demonstrerar det dina besökare upplever varje dag.

Förutom att din sökfunktion inte duger har du inte ett tillräckligt stort produktsortiment för att tillfredsställa dina besökares behov. Därför behöver du kontinuerligt analysera besökarnas sökfrågor, arbeta med att lägga till synonymer och komplettera ditt produktsortiment.

Kom igång och öka intäkterna med Google Analytics

Gå in i Google Analytics och under Beteende > Webbplatssökning hittar du rapportenSöktermer. Leta efter söktermer med hög andel sökjusteringar och utgångar för sökning, samt få transaktioner och låg konverteringsgrad. Börja alltid uppifrån med söktermer som har flest unika sökningar och/eller högst intäkt. Identifiera avvikande söktermer.

Intäkter, transaktioner och konverteringsgrad

Genom att titta på rena intäkter, transaktioner och konverteringsgrad kan du hitta guldkorn. Guldkorn som kan leda till nya intäkter utan större ansträngning.

fredrik1

Sökord 6 i exemplet ovan har 165 sökningar men inga transaktioner. Antingen kan det betyda att vi behöver lägga till en synonym för att leverera ett relevant sökresultat eller så är det en produkt som vi inte har och bör ta in. 

Sökjusteringar och utgångar för sökning

Sökjusteringar innebär att besökaren inte hittade vad denne letade efter vid första sökningen och gjorde en ny förfinad sökning. Utgångar för sökning innebär att besökaren har lämnat sajten efter en sökning på den specifika söktermen. Generellt för båda är att en hög andel betyder ett dåligt sökresultat.

fredrik2

Sökord 3 och 7 i exemplet ovan är avvikande vilket kan betyda flera saker som att de är svåra att stava, att produkten har många benämningar eller så var sökningen för bred och gav för många irrelevanta resultat.

Nu är det bara att sätta igång och analysera, gräva ner dig i data, för att hitta dina egna guldkorn. Och om du inte spårar webbplatssökningar i Google Analytics kan du komma igång genom att följa Googles hjälpguide för att konfigurera webbplatssökning.

Om Fredrik Winberg

Fredrik arbetar som marknadsansvarig på Photowall och är medgrundare till Mt. Manor med över 6 års erfarenhet inom SEO, Webbanalys och E-handel.

  • Source:
  • Source: