Shoppingen över gränserna växer även i Storbritannien

Av Ehandel.se

Att e-handeln över gränserna växer är ingen nyhet. Enligt en rapport ifrån bland annat Google väntas den gränsöverskridande näthandeln att växa femfaldigt till 2020. De mest välutvecklade e-handelsnationerna får även se sina inhemska konsumenter titta till andra länder.

Många svenskar älskar att handla ifrån utländska sajter och ett av de mest populära länderna är Storbritannien. Ett land som kan ha Europas mest utvecklade e-handel. Då tänker man kanske att de brittiska konsumenterna skulle hålla sig inom landets gränser, men så är inte fallet.

Enligt en ny undersökning shoppar nästan hälften av konsumenterna i Storbritannien ifrån utländska nätbutiker. 48 procent svarade att de handlat ifrån en e-handlare med bas i ett annat land, i senaste eCustomerServiceIndex ifrån IMRG. Enligt PostNords undersökning är det endast 31 procent av svenskarna som shoppar från andra länder.

Priser och utbud

Vad driver då brittiska konsumenter, som har en e-handel i världsklass, att titta åt andra länder. Enligt den senaste undersökningen är det precis samma saker som lockar svenskar att handla över gränserna. Priser och utbud ska vara den starkaste drivkraften. 60 procent av de brittiska konsumenterna angav pris som den viktigaste faktorn och lika många angav utbudet.

Det är alltså en ännu starkare trend i Storbritannien att handla ifrån utländska aktörer. Det borde innebära att det är en generell trend och inte beroende på den inhemska e-handelns kvalitet. När konsumenter hittar till näthandeln inser de förmodligen att de geografiska gränserna inte längre spelar någon större roll, och helt enkelt shoppar loss beroende på pris och utbud.

Vad som bromsar den gränsöverskridande handeln är dock fraktpriser och den längre leveranstiden. Det är i alla fall två saker som oroar de brittiska konsumenterna. En stor fraktkostnad ifrån en utländsk aktör skall vara den absolut största konverteringsdödaren. Alla i undersökningen angav det som en potentiell deal breaker.