Singles’ Day 2014 – nya försäljningsrekord för Alibaba

Av Andreas Ferm

Puh! Nu är det över för i år. Årets största globala shoppinghändelse har i år slagit alla rekord och en första sammanräkning pekar på en försäljning som närmar sig 70 miljarder svenska kronor.

På en dag.

För ett enda företag.

Men… vad är detta? Och hur har det kunnat passera utan att få någon uppmärksamhet alls?

Det handlar om Singles’ Day – en kinesisk köpfest online, där handlare erbjuder kraftigt sänkta priser den 11/11. Man riktar sig till alla som inte är i ett förhållande och uppmanar singlar att köpa något fint till sig själv. Lite som All Hjärtans Dag – fast tvärtom.

Online-giganten Alibaba har varit drivande i att få upp intresset för den här dagen och man har på kort tid lyckats skapa en helt ny tradition. Från vår horisont – och egentligen ur vilket perspektiv som helst – är siffrorna häpnadsväckande. Alibaba meddelar att man tagit mot 278 miljoner beställningar under dagen – redan första timmen hade man sålt för över 14 miljarder svenska kronor. Och som en liten jämförelse omsatte den totala svenska julhandeln förra året runt 66 miljarder, inräknat all handel online och offline.

Imponerande – men har det någon relevans för svenska e-handlare? Ja, kanske mest som inspirationskälla. Det är inte sannolikt att vi kommer att omfamna ytterligare en ”högtid” som går ut på att handla mer – då ligger det mycket närmare till hands att anamma den amerikanska traditionen med Black Friday och Cyber Monday. Men även där styrs beteendet mycket av att Thanksgiving är en så stor händelse i USA. Statistiken från Kina visar att det finns en enorm potential – men vi måste hitta vår egen väg att skapa relevanta köperbjudanden online.