Tetris – det ultimata spelet i 30 år

Av Louise Ahokas

Förutom att ehandeln firade 30 år sedan det första onlineköpet, fyllde Tetris 30 år den 6 juni. Ungefär samtidigt annonserade Ubisoft att de lanserar Tetris för Xbox ONE, PlayStation 4 och PC i sommar. Spelet finns redan på nästan alla typer av spelkonsoler och operativsystem, men också på otippade plattformar, till exempel miniräknare och byggnader.

 

From Russia with fun

Det var Alexey Pajitnov som utvecklade Tetris, eller Те́трис från början. Han tyckte mycket om pussel, och var speciellt förtjust i pentominoer – platta geometriska figurer med fem kvadrater som sitter ihop i olika former. År 1984 slog det Alexey att ett pussel med tetrominoer (samma som pentominoer men med fyra kvadrater istället för fem) skulle passa bra som ett dataspel.

Tetris blev en succé, speciellt i samband med lanseringen av Nintendos Gameboy, där Tetris följde med i paketet. Man har gjort ungefärliga beräkningar och kommit fram till att ca en miljard människor har spelat Tetris, vilket är en helt otrolig siffra i spelvärlden. Många har blivit helt absorberade av spelet och det har också gett namn till ett fenomen som kallas för Tetris-effekten där man har spelat så länge att man ser tetrominoerna när man blundar, eller man försöker bygga vardagssaker i huvudet enligt tetrismodellen (till exempel sätter ihop hyllorna i mataffären i huvudet som om de vore byggklossar).

 

Tetris i hjärnan

Tetris har lite skämtsamt kallats för en pharmatronic – en mjukvara som har drogliknande effekter. Viss forskning visar att Tetris kan hjälpa de som försöker hålla en diet, sluta röka, snusa osv. När man känner sig sugen att bryta sin avhållsamhet kör man en spelomgång istället. Dessutom har man gjort försök som visar att om man spelar Tetris efter traumatiska upplevelser, får man färre flashbacks till obehagliga minnen. Detta gör att den post-traumatiska stressen minskar.

Tom Stafford, forskare inom psykologi och kognitiv vetenskap på University of Sheffield, UK tror att Tetris helt enkelt tillfredsställer vår hjärnas önskan att fullfölja uppgifter. Vi blir fast i en evig loop av uppgifter som utförs – rader som blir hela och försvinner, samtidigt som nya uppgifter genereras – varje kloss skapar nya uppgifter i form av uppstickande kvadrater. Den drogliknande effekten är alltså en kortsiktig känsla av att vi har utfört eller fullgjort något. Många andra typer av spel har liknande struktur, men Tetris har verkligen koncentrerat processen.

Framgången med Tetris visar också att det viktiga inte behöver vara grafik eller att något ser realistiskt ut. Det handlar mer om hur enkelt det är att interagera med spelet och hur enkelt spelaren kan läsa av spelet och agera efter det. Kanske är detta något att ta med sig till andra branscher?

För att värma upp inför regniga sommardagar med Tetris rekommenderar vi att titta på den här klassikern, ”The Human Tetris” arrangerat av Guillaume Reymonde:

 

 

  • Source:
  • Source: