Fantasi och mod. Maxat och galet. Det kännetecknar både sortimentet och grundarnas önskan. Madlady är webbutiken för modemedvetna som önskar gå sin egen väg.
– Vi känner oss som nytänkande och på det sättet känner vi oss som nykomlingar, men samtidigt har resan varit lång för oss, säger Madelene Fisch som tillsammans med sin partner Ilia Komorin grundade Madlady 2011.

Det var en resa och flytt till Kina som blev starten berättar paret.

– Vi flyttade till Kina för att göra något helt nytt och spännande och vi visste inte då ens vad eller om det skulle bli något litet eller stort. Väl där insåg vi att här kunde vi göra och hitta precis allt. Det var överväldigande. Och eftersom vi var där och vår marknad var i Sverige blev e-handel den naturliga lösningen.

Genom att erbjuda kläder och accessoarer som inte går att hitta någon annanstans på den Nordiska marknaden grundades Madlady med ett sortiment där färg, mönster och fantasi är kärnan.

– Vår vision är att vara ledande när det kommer till ”fast fashion” online för modemedvetna tjejer mellan 18 och 30 år. Vi sätter ett stort fokus på kunden och erbjuder ett oslagbart sortiment av internationella varumärken såväl som unika och egendesignade kläder och accessoarer.

Paret lärde sig snabbt allt de behövde för att sätta igång men flyttade också tillbaka till Sverige.

– I Kina hade vi först bara råd att äta ris, skrattar Ilia men säger samtidigt med allvar att det verkligen har ett pris att satsa allt på sin idé både ekonomiskt och socialt.

– Vi levde utan löner i tre år och att stå här idag och bli nominerade och vinna priser är fantastiskt, säger Madelene Fisch som samtidigt tycker att benämningar som “att lyckas” är lite för starkt.

– Visst, vi har kommit en bra bit på vägen men vi har högre mål och det finns så mycket mer att utveckla hos Madlady. Vi gör fortfarande mycket ad hoc och satsar allt. Då gäller det att omge sig av människor med samma tänk.

Teamet hos Madlady är litet, och paret jobbar fortfarande dygnet runt periodvis för att allt ska flyta på.

– Vi har rätt svårt att förstå hur e-handlare som har funnits längre än oss med investerare och massor av anställda som säger att de inte hinner med utvecklingen. Vi kunde inget alls om e-handel och trodde att den tekniska biten skulle vara svårast. Men det som krävs är rätt attityd. Att inte ge upp!

Tvekan har funnits emellanåt. Att slå sig in i den svenska modebranschen där utbudet till stor del är likriktat och bryta normerna har varit en utmaning. Madelene Fisch förklarar:

– Vi ser e-handel som ett kommunikationsverktyg, en plattform att nå ut med ett budskap. Vi jobbar inte med att retouch av våra modeller, bara där skiljer vi oss från andra företag. Vårt fokus är att skapa något roligt och säljande för alla storlekar, stilar och kroppsformer.

Instagram, Facebook, Snapchat Sociala medier är en viktig kanal för Madlady och det gäller att vara snabb och hålla sig uppdaterad kring var kunderna finns.

– Vår målgrupp kan inte föreställa sig en värld utan e-handel och det har vi utnyttjat genom bloggare och influencers. Samtidigt – om reglerna ändras måste vi vara starka nog att själva kunna kommunicera på rätt ställen och utveckla vår webbshop. Drömmen vore att växa ännu mer och nå ut internationellt. Madlady ska vara den naturliga destinationen på nätet kunderna kan handla allt som passar deras livstil samtidigt som varumärket ska förknippas med nytänkande.

Madlady i siffror:
Omsättning 2014: 1,6 mkr
Omsättning 2015: 7,1 mkr
Omsättning 2016: 20,0 mkr, med god vinst)
Mål 2017: Omsättning 40 mkr

Fotograf: Binniam Eskender

  • Source: