Svårtippad eller förutsägbar? Många försöker förutspå hur stor del av svenskarna konsumtion inför julen landar hos e-handlare.

Klart är att drygt 100 miljarder kr i beräknad omsättning 2016 och en stor del av dessa pengar tjänas under december – den stora gåvomånaden. De nordiska länderna har redan handlat julklappar för 9,8 miljarder i år, och 10 miljarder till kommer det att bli. Det är mer än dubbelt så mycket handlat för jämfört med fjolårets 4,4 miljarder vid samma tid.

Om vi tittar på hur mycket pengar det finns kvar i potten för svenska e-handlare så hittar vi 6,35 miljarder som ska spenderas på julklappar i Sverige. Totalt i Norden finns 15,77 miljarder kvar i julklappspotten. Att julafton infaller en lördag i år ger ett perfekt läge med en hel arbetsvecka innan jul att leverera paket. Och de e-handlare som gör det möjligt att handla presentkort och som dessutom erbjuder möjligheten till digitala värdekoder har stor chans att glädja alla sista-minuten-shoppare.

Här i Sverige köper vi gärna hårda paket i form av böcker, skor och hemelektronik. På den mjuka sidan hittar vi kläder, barnartiklar och leksaker. Men nu närmar sig den riktiga ruschen och då är det bra att polera kristallkulan och försöka se om årets julklapp kan generera kompletterande köp.

Förra årets robotdammsugarare var om än teknikfylld en högst vardagsnära produkt. I år går årets julklapp från lösningen för trist vardagssyssla till möjilgheten att uppleva virtuella världar. Enligt HUI Research blir det ett par VR-glasögon som kommer möta glöggvarma kinder när det är dags att öppna det stora paketet under granen:

“Vi lever i den digitala tidsåldern med ständigt ny teknik samtidigt som vi lever i ett upplevelsesamhälle där vi förväntar oss mervärden och förstärkta upplevelser i de flesta situationer. VR-tekniken tar fasta på dessa två trender i kombination.”

Det kan vara värt att titta på kringförsäljning och attiraljer som kan slinka ner när det ändå ska inhandlas julklappar. Rengöringsdukar för glasögon, TV-spel och gåvokort på appar kan vara värda sin plats i check-out flödet.

Svensk e-handel 2016 i siffror:

  • 43% tillväxt de senaste fem åren (sedan 2012)
  • 51 miljarder lägger vi på största e-handel kategorin som är resor.
  • 37 miljarder lägger vi på varor, varav 23% är fordon.
  • 450% ökning av köp från mobil bland äldre under de senaste fem åren.
  • 41% har avbrutit köp (från e-post erbjudande) när sajten inte varit mobilanpassad.

Källa: Dibs

  • Source: