Alla älskar en extra bra deal. Men hur skapar man en riktigt positiv upplevelse som får kunden att vilja komma tillbaka för mer? Oavsett vad du köper så känns det ännu bättre de där gångerna du får det till ett extra bra pris. Marknaden för deals som ger kunden positiva upplevelser börjar etablera sig, från Groupons vansinnesfärd (upp som en sol, ner som en pannkaka) till mer balanserade tjänster som mognat till sig.

Vinsten för kunden är uppenbar: rätt sak till bättre pris. Som företag är det lätt att tänka att värdet ligger i en försäljning och en potentiellt ny kund. Men man bör istället se det som en chans att verkligen imponera med med sin service. Det finns alltid en risk att köparen på något vis tror sig få b-partiet eller b-upplevelsen när denne tar en “deal”. Istället är det ett perfekt läge att undanröja och vända eventuell misstro och skepsis till förvåning och glädje. Den upplevda effekten kan då bli ännu starkare än om man försöker imponera under normala förhållanden, det vill säga normalpris. Att leverera kvalitet i linje med förväntningarna är en sak men att överträffa dem och leverera en upplevelsen av en bra deal och dessutom en bra köpupplevelse kan ge en ny, trogen kund.

Strategi som företagare
Sätt ett tydligt mål som går bortom “X antal nya kunder” även för rabatter och specialerbjudanden. Det är då bättre med mål som “Y nummer av X ska vara återkommande kunder inom tidsram Z”. Det tvingar dig också att tänka på och utforma uppföljningsmejlen redan nu, istället för i panik helgen efter.

Genom att alltid testköra hela kundresan från “köp-klick” till ”njuter-av-produkt” kan du hitta var och när det är störst risk att kunden upplever något som skapar negativa känslor. Fundera i förväg på sätt att lösa och bemöta upplevelsen och väg automatisering mot personlig service.

Var börjar man?
Tjänster som letsdeal.se och rabble.se erbjuder företagare att registrera sig och komma igång rätt snabbt. Det viktiga är att gå in med rätt inställning och se till att man kommer starkare ur en rabatt-runda. Låt dig inte bli invaggad till att sälja något till ett pris du inte kan hantera. Sett ur perspektivet kostnad för kund så kan det vara ett riktigt bra sätt att få många nya kunder på kort tid, men säkerställ att du räknat på allt innan du kör igång.

När du väl har kunder som är glada och glatt överraskade över hur trevligt det var att beställa av dig och ditt företag, belöna då dina trogna kunder med den uppmärksamhet de förtjänar. Och kom ihåg att du inte behöver använda externa tjänster för att ge attraktiva rabatter. Tre enkla alternativ att testa är rabatt vid högtider & säsonger, e-post erbjudanden och “övergiven kundvagn”-rabatter.

Lästips!
Uppmuntra, belöna, referera, använda rätt kanal och förenkla, svårare än så behöver det inte vara. Läs gärna webbpsykologen Nathalie Nahais fem tips på hur du fångar kunden online, intervjuad för Strålfors Smarter Communication magasin.

  • Source: