Efter sex start ups inom e-handel, media och affärssystem är Marc Randolph klar med att starta egna företag.
– Men min framgång bygger på att jag tidigt insåg möjligheterna med internet och e-handel. Jag har aldrig tvekat på revolutionerande idéer som förenklar för människor och på så sätt förändrar världen.
Marc Randolph, entreprenör, rådgivare och investerare kallar sig själv “a big e-commerce guy by heart”. Han berättar entusiastiskt om en karriär som startade med enkel katalogförsäljning och ledde till att han idag framförallt är känd som medgrundare av Netflix..
– Det är klart att jag är stolt, men jag vet inte vad jag ska vara mest stolt over. Var jag smart? Nej. Var jag ihärdig? Ja! Så kanske är det jag är mest stolt över min optimism och mod att ta risker, säger Marc Randoph.
Än idag drivs han av att vända problem till möjligheter och det får han utlopp för genom att guida och coacha unga entreprenörer. Han vill nå människorna bakom idéerna och går in i projekt i ett tidigt skede där han kan hjälpa till med vad han kallar för “validation hacking”.
– Det handlar inte om att ha en bra idé som blir en succé direkt. Det handlar om att hitta ett sätt att testa många idéer. Om och om igen. Och vara ödmjuk inför det faktum att ingen affärsplan överlever i den riktiga världen om den inte är bra. Men visst – ibland måste du forcera din idè, säger Marc Randolph.
Se ansträngningen bakom succéerna
Marc är den första att erkänna att han inte hade en aning om vad han höll på att starta när grunden för Netflix byggdes.
– Jag hade aldrig gissat att Netflix skulle bli så stort. Det hade varit absurt att ens föreställa sig det när vi startade. Och just där tror jag att många entreprenörer idag gör fel, de ser bara succéberättelserna och inte jobbet och de misslyckanden som ligger bakom.
Idéer är en sak, inställning en annan. Marc Randolph är kritiskt till tilltron många unga entreprenörer sätter till advisory boards och förepråkar ett annat angreppssätt.
– Att bara omge sig av erfarna människor kan vara farligt. De är präglade av sin egen resa och kan döma ut en idé lite för snabbt. Vänd dig direkt mot marknaden istället. Det är då du verkligen lär dig vad krävs och vad som fungerar.
Frågeställningar som Marc Randolph återkommande brottas med är om ekonomisk tillväxt alltid är rätt mål för unga entreprenörer och till vilket pris det sker. Och är det verkligen allt eller inget som gäller?
– Vilken väg ditt företag ska ta väljer du! Det är inte så enkelt som “up or out”. Att växa snabbt innebär samtidigt att du måste släppa kontrollen till någon annan, ofta en större investerare. En annan väg som är minst lika bra är att sikta på att vara självförsörjande, då ligger ödet och framtiden i dina egna händer.
”Sluta dröm, börja testa”
Samtidigt som Marc Randolph genomsyras av en positiv inställning som leder till att han lite naivt älskar alla nya idéer är han i rollen som rådgivare kritisk till ett beteende han beskriver som: “People already selling the t-shirts”.
– Fokusera på vilka problem och utmaningar du har idag. När jag hör en pitch och jag ser hur de som berättar om sin idé redan drömmer stort om framtiden är det ofta ett dåligt tecken.
Att många entreprenörer drivs av målet att uppnå berömmelse och rikedom gör att de lätt glömmer allt jobb som ligger bakom och inte minst allt jobb som är repetitivt och tungt.
– Sluta dröm och börja jobba och testa. Visst kan din magkänsla och intuition guida dig men använd hjärnan när du väljer vilka idéer du ska utveckla. Ska du sälja hundkoppel? Prata med hundägare. Vill du tillverka barnmat? Prata med föräldrar. Vill du hitta en lönsam affärsidé? Leta efter problem Jag brukar uppmuntra folk att titta nära, inte globalt utan lokalt i miljöer där du rör dig.
Idag tillbringar trebarnspappan Marc en stor del av sin tid med att resa till olika delar i världen för att hålla föreläsningar.
– Jag kallar mina resor för “speakertourism” och försöker ta med min familj när det går. Att föreläsa i olika länder ökar också förståelsen för de skillnader som lever kvar trots globalisering och digitalisering. Varje marknad ser annorlunda ut på något sätt. Alla e-handlare måste ge tid att sätta sig in i kulturella, politiska och ekonomiska skillnader mellan länderna. Det kan vara lika viktiga som att hitta rätt lösning för betalning och logistik.
Fotograf: Binniam Eskender
- Source: