Den amerikanske entreprenören och riskkapitalisten Marc Andreessen, kanske mest känd som mannen bakom den första allmänt spridda webbläsaren Mosaic och senare Netscape, skrev 2011 en artikel i Wall Street Journal med rubriken “Why software is eating the world”. Huvudbudskapet: allt fler verksamheter och branscher drivs av mjukvara och levereras som digitala tjänster, och Andreessens poäng var att företag i alla branscher måste anta att det kommer en digital revolution och proaktivt utforska möjligheterna. Annars riskerar de att slås ut. Så om det var någonstans Andreessen skulle investera sina egna pengar så var det i bolag som satsar på att förändra rådande affärsmodeller med mjukvara.

Spola framåt tiden sex år till 2017. Kanske har du också hört eller sett Tom Goodwins ord flimra förbi i sociala medier några gånger:

“Världens största taxibolag, Uber, äger inga bilar. Världens mest populära medieföretag, Facebook, skapar inget innehåll. Världens mest värdefulla butik, Alibaba, har inget eget lager. Världens största hotellföretag, AirBnB, äger inga fastigheter. Något intressant håller på att hända.”

Andreessens påstående har visat sig bli verklighet i den ena branschen efter den andra. Han må ha misslyckats med några av några sina egna investeringar, såsom i kupongföretaget Groupon som gick upp som en sol och ned som en pannkaka, men han har lyckats desto bättre med Facebook, Pinterest och Twitter.

Gemensamt för företag som Uber, AirBnB och Amazon är att de tillhandahåller plattformar som kopplar ihop köpare och säljare direkt med varandra, och de gör det med internet som plattform. Som företag är de inte begränsade till det de själva kan producera eller hålla i lager, utan de låter istället alla som har något att sälja nå sina potentiella köpare. Marc Andreessens uttryck kan idag därför parafraseras med “plattformarna äter världen”.

Plattformarna blir allt fler inom e-handeln

Eftersom e-handeln utgör en så stor del av den globala handeln redan, snart uppåt 10%, och växer snabb är det naturligt att vi börjar se allt fler plattformar inom e-handeln.

  • I Sverige och Norden ser vi hur flera e-handlare försöker bli plattformar för e-handel liknande Alibaba och Amazon, till exempel CDON med sitt CDON Marketplace.
  • Sociala medier såsom Facebook, Pinterest och Instagram är exempel på plattformar för marknadsföring som även förflyttar sig mer mot e-handel med köpknappar och snart stöd för hela köpflöden.
  • På köp- och säljmarknaden för begagnade produkter har plattformarna funnits sedan länge, men med ökad miljömedvetenhet och den minskade konsumtion detta kan leda till så kommer de vanliga e-handelsplattformarna ta en allt större del av eftermarknaden. Blocket får med andra ord se upp!
  • Plattformarna kommer även på andra områden kring ehandel, som betaltjänster. Klarna kan ses som en plattform för betaltjänster online och så även Apple Pay, Samsung Pay och Android Pay.

Vad innebär detta för en e-handlare?

Som e-handlare kan välja att se denna utveckling som ett hot eller en möjlighet. Om vi tittar på möjligheter så innebär de att den som startar en ehandel idag har stora möjligheter att snabbt komma igång och nå ut till en marknad genom att koppla in sig på befintliga marknadsplatser och tjänster.

För att bli framgångsrik inom ehandel handlar det, som i alla verksamheter, om fokusera på rätt saker. För 10 år sedan handlade det om att bygga den rätta säljkanalen från grunden, från logistik till marknadsplats på webben. Framöver kommer det handla mer och mer om att förstå trender och behov, ta fram rätt erbjudanden och marknadsföring och att hitta rätt mix av plattformar. Det andra kan lämnas till plattformarna.

  • Source: