Medan modebranschen hade ett ganska trögt 2016 var tillväxten inom sporthandeln desto större. Den starka hälsotrenden och ett sportinfluerat mode gav en positiv inverkan på försäljningen.
Svenskarna lägger allt mer pengar på sportartiklar. Under 2016 växte sporthandeln kraftigt, inte minst på nätet där den ökade med 28 procent. Den totala försäljningen blev 2,3 miljarder och branschen spås i PostNords e-barometer få fortsatt tillväxt under 2017.
Den starka hälsotrenden påverkar sporthandeln positivt, liksom ett större fokus på trendiga träningskläder och sportskor. Det sportiga modet har inneburit att en del av modeinköpen flyttats över till sporthandlarna.
Sport- och fritidshandeln hade enligt Detaljhandelsindex en starkare tillväxt under 2016 än vad modehandeln hade räknat i både procent och kronor, trots en betydligt mindre marknadsandel.
Inköpen är jämt fördelade mellan könen, män och kvinnor handlar idrottsskor och idrottskläder ungefär lika ofta. Men sett till den totala konsumtionen handlas majoriteten av sport- och fritidsartiklar av en ung man. Det beror på att de är större konsumenter av sportutrustning än vad kvinnor är.
Trots detta är det inte säkert att det är männen som gynnar de svenska e-handlarna mest. För medan kvinnorna helst köper svenskt letar männen oftare efter lägsta pris i utländska butiker.
E-handeln står i dag för 9 procent av den totala sport och fritidshandeln. Med flera nya aktörer på marknaden finns möjlighet att växa ytterligare.
I januari gav det milda vintervädret sporthandeln en dålig start på året men det finns goda chanser att försäljningen tar fart igen under våren.
Visste du att…
… Nike är världen mest handlade sportskomärke. Enligt Sporting Goods Intelligences kommer mer än var tredje sportsko som säljs från Nike.
… det märke som ökade mest 2016 var Under Armour med en tillväxt på 57 procent.
- Source: