Japan Photo satsar på ett nytt butikskoncept

Av Ehandel.se

Fotokedjan Japan Photo ändrar om i sitt butikskoncept. I framtiden kommer butikerna att ha ett större fokus på bildprodukter medan kameror och optik flyttar ut på nätet. Butikerna kommer dock att fungera som showroom och utlämningsställen för produkter som säljs på webben.

Japan Photo, som har ett flertal butiker i Sverige och Norge, anpassar sitt butikskoncept till e-handeln. Fotokedjan planerar att göra om sina butiker till renodlade bildbutiker, som även ska fungera som upphämtningsställen för kameraprodukter som kunder köpt på nätet.

En annan anledning till att man ändrar om i sina butiker är att allt fler av kedjans kunder efterfrågar just bildprodukter. De senaste tio åren har omsättningen för den typen av produkter femdubblats, mycket tack vare fotoboken CEWE. På webben har man även valt att tydligt separera bildprodukterna och kameraprodukterna.

– Det finns flera anledningar till att vi har skapat ett nytt butikskoncept. Många fotobutiker har idag endast ett fåtal bildprodukter i butiken och hänvisar sen kunden till webben. Vi vill visa alla våra produkter så att kunderna kan välja den produkt som passar dem bäst. Detta är något som kräver mycket mer utrymme och vi väljer att inte använda det utrymme som finns på kameror och optik, för att i stället ge ett starkt fokus på bildbehandling, reparation och service, säger Stephan Stein, VD för Japan Photo.

Dubblat butiksytan

Det nya konceptet har testats i ungefär två månader på två av Japan Photos befintliga butiker i Norge, och det ska ha slagit väl ut. I oktober lanseras nästa butik i Trondheim. Här har butiksytan samtidigt fördubblats till 500 kvadratmeter för att passa den nya satsningen.

– Det har varit en stor framgång och konceptet har tagits emot väl av våra kunder. Detta är första gången vi skapar en ny bildbutik, och om det blir fortsatt framgång, kan vi fokusera ännu mer och öppna flera nya butiker i köpcentrum i Norge och Sverige, säger Stephan Stein.