Starbucks – en e-handlare?

Av Andreas Ferm

Starbucks

Nej, det är inte Starbucks man tänker på först när man funderar på kända e-handlare. Men Seattles stolthet visar sig gång på gång ha förmågan att komma på nya sätt att utveckla och förnya sitt varumärke. De senaste åren har man jobbat hårt med sitt lojalitetsprogram och varit drivande i att få kunder att använda en app för att – bland annat – genomföra betalningar. Genom appen får trogna kunder också särskilda erbjudanden, rabatter och annat.

Nu tar man det hela ett steg längre. Eller två steg längre, faktiskt.

Å ena sidan påbörjar man försök med leverans av sina produkter. Under 2015 tänker man införa ett system som gör det möjligt att få en kopp kaffe utan att man behöver släppa skärmen med blicken.

Starbucks VD Howard Schultz kommenterar lanseringen så här: ”Imagine the ability to create a standing order of Starbucks delivered hot to your desk daily. That’s our version of e-commerce on steroids.”

Vi kan väl lugnt säga att man ger sig själv en rejäl utmaning här. Att leverera nybryggt kaffe och varma mackor utanför den egna, kontrollerade miljön är något helt nytt, som ställer stora krav på organisationen för att fungera på ett bra sätt.

Men å andra sidan jobbar man på att förenkla beställningsproceduren på sina vanliga caféer. För kunder som använder appen kommer det att bli möjligt att göra en förbeställning, helt skippa köer (och mänsklig kontakt) och bara hämta upp ordern på caféet.

Två lanseringar som alltså minskar tiden som spenderas på företagets fysiska försäljningsplats.

Intressant.