De nya bildbyråerna – bättre, billigare… roligare?

Av Andreas Ferm

Producerar du innehåll till din sajt eller dina nyhetsbrev? Annonserar du eller skriver du artiklar någon gång? Då vet du hur viktigt det är att ha bildmaterial som engagerar. Bra bilder är ofta skillnaden mellan en lyckad kampanj och en kampanj som ingen ser! Men – hur får man egentligen tag på bra bilder?

Ja, om du någonsin försökt så vet du att det inte är lätt. Produktbilder är en sak – det kan man ofta reda ut med relativt enkla medel, och de flesta e-handlare hittar snabbt rutiner för att hantera det nödvändiga flödet av nya bilder.

Men imagebilder är något annat. När det gäller bilder som ska förmedla känslor eller på något sätt förstärka ditt varumärke är man ofta hänvisad till att köpa bilder. Antingen genom att gå till en fotograf – något som ger riktigt bra resultat, men också kostar en hel del – eller via en bildbyrå.

Det finns (minst) två problem. Det tar tid – och det är svårt att hitta bra bilder.

När det gäller tiden finns en del tjänster som ska snabba upp flödet.

Giganten iStock introducerar exempelvis en ny funktion som ger kunder möjlighet att automatiskt synkronisera sina inköp till ett Dropbox-konto. Det blir enkelt att komma åt allt innehåll som man kanske köpt på många olika datorer. Man planerar också att införa synkade lightboxes (där dina skissbilder finns) och synkning för redan köpt innehåll inom kort.

Kanske än mer intressant är att Adobe i sommar lanserat en ny tjänst. Adobe ligger bakom Photoshop och man beräknar att 85 % av alla som köper bilder på något sätt använder en eller flera produkter från Adobe – så det är en stor sak! Tjänsten går ut på att man integrerar en bildbank med 40 miljoner bilder med programmen i Creative Cloud, alltså Illustrator, After Effects och många andra. Ett spännande initiativ som definitivt skakar om i branschen.

Svårigheten kvarstår – var hittar jag bra bilder?

Men man måste ju fortfarande välja bilder. För inte så länge sedan var valet enklare – utbudet var helt enkelt väldigt mycket mindre. Idag finns det otroligt mycket bilder och det som är roligt är att alternativen blivit så mycket bättre. Ta bilden nedan som exempel.

A-B

 

Bild A representerar den moderna bilden, det finns en känsla av att det här faktiskt är någon som jobbar på riktigt. Bild B… ja, det är ju en modell med för liten skyddshatt. Om vi är snälla.

Traditionellt så har bilder från stora bildbyråer sett ut som bild B. Och om du velat ha något som liknar bild A har du i stort sett fått ta den själv. Naturligtvis utvecklas även de stora, etablerade bildbyråerna, men om du vill ha något med lite ”edge” så är sannolikheten större när du ger dig av och letar bland uppstickarna.

Exempel på alternativa bildbyråer

Idag finns många alternativ till de stora bildbyråerna som jobbar hårt för att erbjuda mer ”verkliga” bilder. Ofta betydligt billigare, med ett mer unikt innehåll. Inte med samma gigantiska utbud – men om du är beredd att leta en smula kan du göra fantastiska fynd.

Börja med att kolla…

Stocksnap

Unsplash

Pexels

Bra bilder, häpnadsväckande bra för bilder som i de flesta fall är helt gratis. De bilder du väljer till din sajt, din blogg och dina nyhetsbrev är oerhört viktiga – så välj med omsorg!