Vad hände med Google Glass?

Av Louise Ahokas

Vi fnissar ofta åt personer som har sagt “Internet är bara en fluga”-liknande saker om ny teknik eller nya funktioner. Det vi glömmer bort är att det finns många exempel på nya fenomen som helt har misslyckats, eller som verkar vara på väg att misslyckas, och att det kan vara väldigt svårt att veta vad som kommer att slå eller inte.

Under ett par år har det pratats väldigt mycket om Google Glass. De datoriserade glasögonen skulle revolutionera vår vardag och vårt sociala liv. Appar för ehandel började utvecklas och Google gjorde en turné hösten 2013 i USA (som undertecknad var på) för att låta konsumenter pröva den nya tekniken.

Men vad har hänt? Under några månader har det varit ganska tyst från Google Glass-fronten och många misstänker nu att Google inom kort kommer att lägga ner projektet, eller i alla fall göra om det helt. Varför har produkten inte slagit?

 

Lanserad… eller inte? 

Först och främst är förvirringen ganska stor när det gäller tillgängligheten av produkten. Prototyper blev tillgängliga tidigt under 2013, och i New York City samt i San Francisco med omnejd kunde man se en och annan person med Google Glass. Så småningom kunde man registrera sig för att att bli beta-testare vilket innebar att man fick en inbjudan till att köpa Google Glass… för ca 11 000 SEK ($1 500). Vem som helst, bosatt i USA, kan alltså köpa Google Glass, men de är fortfarande inte lanserade? Det är svårt att dra sig till minnes någon annan produkt som har beta-testats i över två år.

 

Galet högt pris

Google har marknadsfört Glass som en produkt för vanliga konsumenter, men samtidigt satt priset på en nivå för lyxartiklar. 1 500 dollar för en produkt som kostar ca 150 dollar att tillverka, är ganska saftigt. Dessutom har man inte riktigt lyckats förklara vad man ska ha dem till – vägbeskrivningar, sociala medier, spela in videor, shoppa online eller spionera på sina medmänniskor? När jag själv fick pröva Google Glass blev jag imponerad. De var användarvänliga, och speciellt användbara för vägbeskrivningar. Helt plötsligt kändes det väldigt konstigt och opraktiskt att använda sin telefon som GPS. Men att betala 1 500 dollar för en GPS? Nej tack.

 

Nördstämpel och anti-Silicon Valley

Ett annat problem med Google Glass är designen. Nyligen har samarbeten med designers lett till snyggare modeller, men det kanske är för sent. Den klassiska Google Glass-designen är helt enkelt för tech-nördig.

Vad hände med Google Glass

Dessutom har flera Glass-bärare rapporterat att de har blivit attackerade när de har burit dem. Det här gäller inte bara vanliga rån, även om det naturligtvis är problematiskt att gå runt med ett sådan värdefull accessoar så väl synligt. I San Francisco- och Silicon Valley-området har Google och andra tech-företag börjat få problem med den allmänna opinionen. Orsaken är att inflyttning av deras anställda driver upp bostadspriserna på väldigt hög nivå, vilket gör att den lokala befolkningen tvingas att lämna sina hem. Stämningen kan bli hatisk ibland och gör Google Glass-bärarna till måltavlor – det torde ju inte finnas ett bättre sätt att tala om för världen att du är en technörd än att använda Glass. Detta har gjort att Google Glass har blivit lite av en symbol för något som många tycker illa om – gentrifiering som i detta fall innebär invasionen av rika, välbetalda, högutbildade techtyper.

 

Socialt intrång

Att prata med någon som bär Google Glass känns inte heller helt problemfritt. Om man tycker att det är oartigt att inte ta av sig solglasögonen under ett samtal så når Glass nya höjder av obekväma samtalssituationer. Filmar personen dig? Eller kanske kollar på film samtidigt eftersom ert samtal är tråkigt? Och i framtiden kanske du googlas upp av någon som bär Google Glass i närheten av dig som får reda på din adress, arbete och familjesituation.

Vad som händer med Google Glass återstår att se, men faktum är att lanseringen nog inte har gått riktigt som Google hade tänkt sig. Kanske är det helt enkelt för tidigt med den här tekniken, och kanske har vi fortfarande svårt att släppa vårt privatliv helt. Oavsett ska det bli spännande att se om den här produkten kommer att lyfta, eller om den blir omskapad av Google eller något annat företag – kanske kommer vi att få se iGlass inom några år?