För gammal för att driva E-handel i Kina

Av Ehandel.se

Den kinesiska e-handelsmarknadsplatsen Taobao är minst sagt populär i sitt hemland. Stora och små e-handlare säljer allt ifrån flygplan till marijuana på marknadsplatsen. Pensionärer är dock inte välkomna att dryga ut kassan med lite e-handel.

New York Times rapporterar att en äldre kvinna på 66 vårar blivit nekad flertalet gånger att få öppna ett konto hos kinesiska Taobao. Enligt marknadsplatsen krävs det att säljaren är mellan 18 till 65 år. En policy som tydligen är ganska schysst i ett land där kvinnor ofta måste pensionera sig vid 50-55 års ålder, enligt NYT.

Till en kinesisk lokaltidning berättar kvinnan i fråga att hon, efter att ha sett släktingars framgångar med en butik på Taobao, funderat över att sälja en speciell variant av oolong te via nätet.

E-handel ska dock inte vara för alla. Enligt Taobaos kundtjänst skall e-handel vara relativt svårt och inte passande för äldre människor.

Vanligt med diskriminering

New York Times noterar att det är vanligt att nekas jobb i Kina kring kön, ålder, handikapp, etnicitet och även längd. Det är inte ovanligt att jobbannonser kommer med mycket specifika krav som begränsar de ansökande.

Taobao verkar i jämförelse vara relativt öppna men för gammal får man alltså inte vara, för e-handel är svårt.

– Andra i min ålder gillar att gå ut och dansa. Jag gillar mest att gå ut på nätet, säger kvinnan till Chongqing Evening News.

Vi får hoppas att den kinesiska kvinnan hittar en marknadsplats som tillåter henne att dryga ut kassan med e-handel. För kan man dansa kan man förmodligen sälja lite te på nätet.