Norska staten säljer smuggelgods på nätet

Av Ehandel.se

Vad ska man göra med allt smuggelgods som ens invånare dumt nog försöka smyga förbi gränsen? Norska tullen har sedan flera år tillbaka funnit den optimala lösningen. Man säljer förstås godset på nätet.

Norska tullen beslagtar varje år en hel del varor som olagligt försökts tas över gränsen. Man måste nämligen förtulla dyrare varor om man exempelvis varit i utlandet inom en 24 timmars period. Det handlar förmodligen om en hel del tobak och sprit. Alkoholen och tobaken förstörs precis som Sverige. I Sverige görs det dock biogas av svartspriten.

Men vad händer då med resterande varor som inte är piratkopior, vilka också förstörs. Även om viss auktionering även sker i Sverige verkar man vara mer e-handelsorienterade i Norge.

Flera gånger per år säljer man nämligen ut varor på auktionssajten QXL. Förra året skall norska staten fått in 1,2 miljoner norska kronor på smuggelgods.

– I den grad det inte skall destrueras, säljer vi en del varor på nätauktion. Det är något vi gör 3-4 gånger per år. Numera tar QXL hand om försäljningen, men tidigare har tullen skött det själva, säger Louise Holtoug Amundsen ifrån norska tullen till DN.no.

Köp tillbaka ditt smuggelgods

Har man alltså olovligt fört in en äkta designerväska och fått den beslagtagen kan man köpa den igen på QXL inom någon månad. Louise påpekar dock att du då fått betala dubbelt.

I auktionerna skall det tydligt framgå att det är beslagtagna varor av tullväsendet. Tullen garanterar också att det är äkta varor, eftersom allt oäkta skall förstöras. Nästa auktion är planerad i september för de som vill fynda smuggelgods.

Auktionerna som pågått i flera år innefattar allt ifrån badkar, båtmotorer till cowboyhattar.

Även om e-handelsauktioner förstås är att föredra så verkar det vara lyxigare tullauktioner i Mexico City. Där man varje år auktionerar ut deras tullbeslag. Här snackar vi dock diamantringar och privata jetplan, som inte nått mottagande knarkkungar.