Amazon och Ocado: automatiserat lager med robotar och löpande band

Av Andreas Ferm

Amazon Kiva

Vad får man egentligen för 775 miljoner dollar nu för tiden? Ja, man kan göra som Amazon och köpa ett företag som tillverkar robotar. För två år sedan blev det känt att man köpt startup-företaget Kiva, men sedan har det varit tyst. Nu visar det sig vad man fått för pengarna: så här långt har man ”anställt” 15000 Kiva-robotar som hjälper till vid tio av Amazons amerikanska lageranläggningar (eller ”fulfillment centers” som de själva kallar det).

 

Varför robotar?

Enligt Amazon finns det två stora fördelar med att använda robotar i lagerhanteringen. Å ena sidan handlar det om att utnyttja lagerutrymmet bättre. Med robotar kan hyllor stå tätare och varor packas ihop mer. Men den stora vinsten handlar om att spara tid på att inte människor behöver vandra runt och hämta saker. Det går helt enkelt snabbare när man kan låta robotar ta över en stor del av varuhanteringen. Och snabbare hantering är givetvis en stor konkurrensfördel – slutkunden får sina varor på kortare tid.

 

Amazon: robotar hämtar, människor sorterar

Amazons filosofi går alltså ut på att det är människan som ska göra det komplicerade i ekvationen: att välja rätt produkt, kvalitetssäkra och se till att ordern som helhet blir rätt. Roboten gör det ”enkla” – går runt och hämtar varorna på hyllorna.

Så här långt, i alla fall.

För det finns givetvis ingen egentlig anledning att blanda in människor i processen. Det handlar mer om att utvecklingen inte riktigt är där ännu. Men om man kan gå från noll till femtontusen robotar på två år… ja, var är vi om fem år?

 

Ocado: varor på löpande band, människor väljer

När det gäller att hantera stora mängder varor på kort tid finns det givetvis flera olika möjligheter att välja mellan. Brittiska Ocado säljer livsmedel online och man har på kort tid vuxit till att bli en seriös utmanare till traditionella livsmedelsaffärer.

Utmaningen är lite annorlunda om man jämför med Amazon, eftersom en vanlig kund köper ett stort antal varor, som dessutom i många fall är kylvaror. Men så ser också lösningen delvis annorlunda ut. Snarare än lager så får man se Ocados verksamhet som ett ständigt pågående flöde. Man har byggt upp ett gigantiskt löpande band, som till stor del är automatiserat, där varje kunds ”matkasse” transporteras runt. På ett antal stationer finns grupper av människor, som fyller matkassen med det som är beställt. Ett extremt effektivt system som är helt egenutvecklat. I Ocados fall är det tveksamt om man kan automatisera mer än man redan gjort.

Sverker Lindbo berättade om Ocados strategier på Nordic eCommerce Summit i Stockholm i våras.