Marknadsför dig med podcasting

Av Christopher Månsson

Jag hade aldrig jobbat med ljudproduktion tidigare när Sarah Wittbom kom med förslaget om en lyssnardokumentär – det hade inte Sarah heller. En månad senare hade vi intervjuat Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson – grundarna av Klarna. Vi hade också intevjuat säljchefen och tidigare marknadschefen på Klarna. Tre timmar ljudmaterial, en stim-licens och en många klipp senare var den klar – den första eDokumentären – och aldrig har vi haft så många besökare på sajten.

Det är en liten tröskel att ta sig över, som med allt annat, men vi insåg snabbt att detta är något som borde utgöra en liten del i vår marknadsföring – och jag tror det är något fler borde överväga.


Efter många, många klipp var podcasten om Arne på Posten klar.

Podcasting som marknadsföringskanal

Podcasts är ett utmärkt format för kommunikation, underhållning och marknadsföring på webben och det är framförallt formatet – ljud – som jag tror tilltalar många. En del lyssnar medan de motionerar, andra lyssnar på bussen, tåget eller flyget och en del lyssnar avkopplat från soffan där de kan koppla bort världen för en stund. Ljudformatet är ett betydligt mindre format jämfört med video och det är väldigt enkelt att lägga ljudfilen på telefonen och inte vara beroende av en internetuppkoppling för att lyssna.

Podcasts är det som uteslutande drar mest trafik på vår sajt sedan vi introducerade formatet. Trots att vi har både filmer och artiklar – väljer de flesta att ta del av just våra podcasts.

Den främsta styrkan med podcasts är att det blir personligt. Det genererar en typ av hemsidebesökare eller fans som är svåra att köpa med annonser och traditionell marknadsföring. Det är ett utmärkt exempel på relativt billig ”content marketing”.

Det finns en uppsjö av podcasts där ute, men jag efterlyser fortfarande fler svenska podcasts om just e-handel. Det finns också uppsjö av dålig ljudproduktion bland alla dessa podcasts så det gäller att läsa på lite. Bra ljud gör stor skillnad.

Välj rätt utrustning

Snåla inte med ljudutrustningen. Skaffa ett par rejäla mikrofoner – en till dig och en till den du intervjuar, för de tillfällen då du intervjuar på plats. Framförallt är det viktigt att du själv, som programledare, har en bra mikrofon. Ett headset kan fungera för de som blir intervjuade på distans, via exempelvis Skype, men undvik de headset som är i form av hörsnäckor. De standardsnäckor som kommer med mobiltelefonen är inte att rekommendera. Det blir lätt rasslande ljud när sladdar kommer i rörelse och det är aldrig så att intervjuoffret sitter stilla. Det här gäller även när du använder bordsmikrofoner och stativ, räkna med att den intervjuade kommer att fingra på bordet, på mikrofonen, stöta i bordskanten eller bordsbenet.

När du klipper ditt ljud bör du sitta i en ljudisolerad miljö – gärna med ett par studiomonitorer eller rejäla hörlurar.

Ofta går små oljud att klippa bort eller tona ner, men då gäller det att upptäcka dem först. Till exempel är det svårt att höra små ”puffar” i ljudet på ett par laptophögtalare eller bordshögtalare, men de hörs ofta tydligt på ett par studiomonitorer.

Vad gäller programvara så går till exempel Garageband för Mac utomordentligt bra att använde både för att spela in och klippa podcasts.

Intervjuar du flera personer så behöver du någon form av ljudkort för inspelning med flera mikrofoner, men är du ensam räcker det med en USB-mikrofon.

Musik är ett trevligt inslag som du absolut ska utnyttja. Det ger extra känsla till innehållet och förtydligar samtalsämnena. Men tänk på att du kan behöva en STIM-licens för detta. i eDokumentären skapar vi till exempel ett högre tempo med hjälp av just musik och snabba övergångar.


Puffiltret till vänster visade sig snabbt vara ett måste.

Sarah Wittboms podcasting-tips

Att bygga en historia som är tydlig, enkel och underhållande kan vara en utmaning. Vi jobbar ständigt med att förbättra oss på den punkten men tycker att ju mer vi lär känna personen, företaget och kärnan i berättelsen – desto lättare är det att bygga upp en korrekt bild. Varken jag eller Christopher är förespråkare för att ställa frågor som ställer någon mot väggen. Vi upplever att ju mer bekväma de är med oss när vi kommer, desto mer är de villiga att öppna sig även på känsligare punkter. Vi vill verkligen hitta och skapa rätt bild av det vi berättar och det kräver tid och ett uppriktigt intresse.

Nedan följer några tips i hur du bygger en historia i ljudformat.

1. Förbered dig väl innan själva intervjuerna. Bestäm dig för vad som är mest intressant. Ju mer påläst du är desto mer närvarande kan du vara i det intervjuoffret berättar. Desto lättare kommer också bra följdfrågor.

2. När du inte förstår, be dem förklara ytterligare en gång till med andra ord. Allt kan klippas i efterhand så upprepande frågor behöver man inte bekymra sig för.

3. Be intervjuoffret att inte tänka på ifall de upprepar sig. Då har du möjlighet att klipp ut den versionen som är bäst och tydligast.

4. Låt mikrofonen vara på när frågorna är slut. När intervjuoffret känner sig mer avslappnad brukar de säga det absolut bästa på ett mer kärnfullt sätt och de visar ofta ännu mer personlighet. Alla våra favoritcitat kommer från det som klippts efter att intervjun är över. Dock ska du berätta för den som blivit intervjuad att de precis sa något som du gärna vill ta med i podcasten.

5. Låt den som blir intervjuad lära känna dig kort vid ett par telefonsamtal eller en lunch innan själva intervjun. Låt dem också veta vilka frågor du ska ställa i förväg för absolut bästa resultat. De släpper in dig mer som intervjuare om du ger dem den extra tiden.

6. När du spelat in eller intervjuat någon så lyssna på hela intervjun ett par gånger innan du bestämmer upplägg och hur historien ska byggas.

7. Låt personerna som blivit intervjuade lyssna innan podcasten publiceras. Då har ni riktiga ambassadörer som gör bra reklam för den.

Vår utrustning

  • Mikrofoner: Røde Procaster
  • Ljudkort: M-Audio Fast Track Ultra
  • Studiomonitorer: M-Audio Studiophile AV 40
  • Programvara: Garageband (Mac)
  • Tillbehör: Puffilter och bordsstativ
  • Övrigt: STIM-licens

Vad är eDokumentären?

Syftet med eDokumentären är att hylla företeelsen e-handel med personer, företag och händelser som på något vis har banat väg för e-handeln. Vi tycker att e-handeln har växt och blivit något fantastiskt trots många motgångar. (Därför heter signaturlåten “Thank you for nothing).

Mer om podcasting

Du kan läsa mer om svensk podcasting här:

http://blogg.folkbladet.nu/jmjobring/2012/05/26/podcast-radio-for-alla-alltid/

  • Source:
  • Source: