Dags att reglera fysisk/offline handel under Black Friday?

Av Louise Ahokas

Featured Video Play Icon

Black Friday ser ut att slå alla rekord i ehandeln det här året, och detta har bland annat märkts på att vissa sajter har varit tröga eller svårnavigerade på grund av hög belastning. I en del ehandelsbutiker har kunderna till och med fått stå i kö och vänta för att få komma in på sajten.

Även större butiker, som brittiska Argos, har haft problem under hela dagen. Black Friday har ganska nyss kommit till Storbritannien, och de verkar erfara en liknande utveckling som i Sverige.

Argos köbild, Black Friday

Kaos i fysiska butiker under Black Friday

Även om det inte är bra för konverteringen att kunderna tvingas vänta, så är det värre i de fysiska butikerna. Där ser vi en oroande utveckling som kanske är dags att uppmärksamma av medier och politiker. Brittiska journalister och medier har rapporterat om kaos i fysisk handel, med misshandel, skador och bråk. Polisen har kritiserat vissa butikskedjor, bland annat Tesco, för att ha brustit i förberedelserna inför Black Friday. Polis har tvingats att stänga en Tescobutik och arresterat ett par personer. Rapporter från USA visar också på bråk och kaos under Black Friday.

Eftersom shoppingdagen också växer sig stor här i Sverige, undrar vi om det kanske är dags att reglera handeln i de fysiska butikerna för att kunna garantera säkerheten för kunderna. Tills dess rekommenderar vi att man som kund tar det säkra före det osäkra och gör sin Black Friday-shopping hemma framför datorn med en glögg. Om det uppstår väntetid, klicka in på den här artikeln och gläds över att du har det trevligt hemma.