Facebooks presentshop stängs efter köpknappstest

Av Ehandel.se

Facebook meddelar att man kommer bomma igen sin presentkortstjänst inom kort. Detta besked kommer inte långt efter att det sociala nätverket börjat testa köpknappar och relaterade e-handelsfunktioner. Företaget verkar vara redo för en ny e-handelssatsning.

Det sociala nätverket Facebook experimenterade redan 2012 med att sälja saker. De lanserade då sin tjänst Facebook Gifts där man kunde köpa fysiska produkter till sina vänner. Dessa skickades ut via partnerföretag och Facebook tog sedan procent på försäljningen.

Att köpa materiella gåvor via Facebook var dock inte alls populärt. I augusti förra året meddelades det att intresset för att köpa fysiska produkter till sina vänner varit mycket lågt och att den satsningen nu lades ner.

Facebook Gifts skall dock även ha erbjudit att köpa presentkort till sina kompisar och det var en mer populär funktion. Runt 80 procent av gåvorna hade varit just presentkort och inte fysiska produkter.

Sista spiken i Gifts

Nu meddelar dock Facebook att deras presentshop läggs ner helt, som alltså endast erbjudit presentkort den senaste tiden. Facebook Gifts kommer att stängas ner den 12 augusti i år, ungefär 2 år sedan lanseringen.

– Vi kommer att använda allt vi lärt oss från Gifts för att utforska nya vägar att hjälpa företag och utvecklare att driva försäljning via nätet, mobilen och direkt på Facebook, säger Facebook i ett uttalande.

Denna nyhet kommer kort efter att Facebook börjat experimentera med köpknappar i det sociala nätverket.

Företaget är förmodligen redo att göra en större satsning på e-handel och vill då ha ett tydligt fokus. Enligt den senaste informationen kommer det ännu en gång att handla om att köpa materiella ting direkt på Facebook. Om användarna nu är sugna på att shoppa i det sociala nätverket återstår att se.