Marketing Automation för e-handlare

Av Andreas Ferm

D et talas mycket om Marketing Automation. Det är inte någon direkt ny företeelse, men det kan kanske ses som något som har smugit lite under radarn – antagligen för att det är ett samlingsbegrepp för fler olika marknadsaktiviteter.

I grund och botten handlar det om att skapa system som helt automatiskt sköter en stor del av din marknadskommunikation. Något som låter lockande, så klart – men som samtidigt kräver en del tankearbete innan man är igång.

Vi tar en titt på vad Marketing Automation kan betyda för dig som e-handlare!

Steg 1 – acceptera alla engelska uttryck
Till att börja med måste vi konstatera att alla som vill arbeta med Marketing Automation måste lära sig att stå ut med en hel del ”svengelska”. Det finns helt enkelt inte några översättningar som fungerar särskilt bra, det är är de engelska originaltermerna som gäller. En snabb ordlista:

Lead Management är ett samlingsnamn för arbetet med potentiella kunder – det beskriver hur man bearbetar dem med automatiserade processer.

Lead Capturing handlar om att identifiera och samla in information om besökarna på din webbplats. Om du har ett system som kan ”känna igen” en besökare kan du lära dig mer om vilka produkter och tjänster som är mest intressanta – och du kan få möjlighet att bearbeta besökaren med relevanta erbjudnanden.

Lead Scoring betyder att du poängsätter individuella besökares aktiviteter på din webbplats. Allt som görs – nedladdning av broschyrer, sidor som besöks, anmälan till events, formulär som fylls i – poängsätts. Besökarna delas därefter in i grupper efter hur ”heta” de är. Vinsten för dig är att du mycket tydligt ser vem som sannolikt är närmast ett köp, så att du kan fokusera dina säljinsatser rätt.

Lead Nurturing är allt det man gör för att pyssla om sina potentiella kunder tills de är mogna att överlämnas till säljavdelningen. Du mäter vad de gör på din webplats, du ser vad de läser i dina nyhetsbrev, du anpassar kommunikationen så att du alltid är relevant och du vet precis när det är dags att sätta in stöten.

Det låter kanske frestande att med en helt automatiserad marknadsföring, men i ärlighetens namn är det fortfarande du som står för tankearbetet. Det som datorer är riktigt bra på – som att räkna, sortera, komma ihåg – kan du däremot få en enorm hjälp med. Du hinner med att hålla kontakten med dina kunder och du kan dessutom göra det på ett betydligt personligare sätt.

Med Marketing Automation kan du få en bättre grund för att skapa erbjudanden och kampanjer. Om du vet hur dina mottagare reagerar när du skickar dem något, när du vet vad läser de i dina brev och vem som klickar på vilka länkar och vilka sidor de besöker, då vet du också hur du ska bygga kundprofiler. All den här informationen ger dig värdefull kunskap om vad dina kunder är intresserade av och vilken typ av kommunikation de vill ha. Det gör att du kan göra din kommunikation ännu mer relevant.

Här är tre exempel på hur du som e-handlare kan använda Marketing Automation:

Abandoned Shopping Cart
Den övergivna kundvagnen är kanske det man tänker på först. Ehandlarens eviga plåga, dessa välfyllda kundvagnar som bara står där precis innan kassan – lämnade till sitt öde just innan kunden ska betala. Alla vill veta hur man kan minimera problemet och alla vill att man på något vis kan övertala kunderna att komma tillbaka och slutföra sitt köp.

Det finns en hel del man kan göra – en bra startpunkt är att fundera över att de två viktigaste anledningarna till övergivna kundvagnar är oväntade och/eller höga leveranskostnader (28 %) och krav på att registrera sig eller skapa konto (23 %). Men när man gjort vad man kan återstår bara att vinna tillbaka kunden.

Det är upp till dig att förklara varför kunden ska handla av dig. Du måste övertyga kunden igen. Är det värt besväret? Ja, vissa undersökningar visar att om du utvecklar en smart strategi är det möjligt att öka konverteringsgraden med upp till 50 %. Det vanligaste är att använda e-post för att nå en kund som övergett sin kundvagn

E-post – en viktig (och vanlig) del av Marketing Automation
Många e-handlare använder e-post på olika sätt i sin verksamhet. Men få utnyttjar potentialen fullt ut och det vanligaste är att man inte utnyttjar sina system fullt ut.

Även om det blir vanligare att använda e-post för att återvinna övergivna kundvagnar ökar – från 11 % år 2012 till 24 % under 2014 – så finns det mycket kvar att göra för många e-handlare. Om du skickar e-post till kunden som övergivit sin kundvagn inom en timme maximerar du möjligheterna att trots allt få en konvertering.

Haken är naturligtvis att du måste ha en e-postadress för att överhuvudtaget kunna kommunicera på det här sättet. Det enklaste sättet – förutom registrering vid köp – är att erbjuda en prenumeration på ett nyhetsbrev. Då får du en möjlighet att fånga upp och kunna identifiera en eventuellt blivande kund, och även möjlighet att skapa en kunddatabas. Det blir också möjligt att få notifikationer när någon gör ett återbesök på din sajt.

Remarketing
Ett komplement till e-post är att arbeta med remarketing. Det är ett sätt att nå kunder som du inte har en e-postadress till, som går ut på att du samlar in information när någon besöker din sajt – och att du kan sedan når ut till dessa personer via en reklambanner när de är inne på andra sidor eller söker på Google. Det blir ett sätt att få tillbaka dina potentiella kunder till din sida genom att påminna dem om saker som de viat intresse för, men inte köpt ännu.

Flera av våra partners på Nordic eCommerce Summit i Stockholm 26-27 maj erbjuder lösningar för Marketing Automation. Ett bra tillfälle att lära sig mer och för att få veta vilka möjligheter som finns för just din butik.
Har du skaffat din biljett ännu?

Besök sajten för Nordic eCommerce Summit här!

Musikens framtid är redan här. Vem tar pengarna?

Av Andreas Ferm

I veckan lanserades musikens framtid med buller och bång. Det var den nya tjänsten Tidal, som samlat några av världens främsta artister till en presskonferens. Jay-Z, Madonna, Rihanna, Kanye West och gänget presenterade en helt ny tjänst som ska revolutionera musiklyssnandet.

Eller – vänta nu.

Spotify har ju funnits i tio år? Och det finns ju mängder av andra tjänster som erbjuder ungefär samma sak? Till ungefär samma pris? Vad handlar det här om egentligen?

Jo, det är pengarna. Eller snarare – vem som får störst del av kakan. Under några år har det rasat en hård debatt om hur mycket (eller lite) Spotify egentligen betalar ut till artisterna. Många har hävdat att det är småsmulor och att de som ser till att det finns musik överhuvudtaget inte kan klara sig på det man får. Spotify å andra sidan menar att de betalar ut rejält med pengar och man har lagt ner mycket möda på att förklara sin affärsmodell och på att visa exakt hur mycket av intäkterna som går tillbaks till musikindustrin.

Problemet är mellanhänderna. En stor del av intäkterna försvinner på vägen till musikerna och hamnar i fickorna på skivbolag, advokater, PR-byråer och andra som på olika sätt är involverade i branschen.

Tidals lösning är att skrota en del av det här och istället äga distributionsmedlet själva. Du som konsument betalar lika mycket (eller mer), men pengarna går i högre utsträckning direkt till artisterna. Det finns ingen reklamfinansierad variant, utan bara abonnemang som man får betala för.

Det finns naturligtvis en logik i resonemanget – men också allvarliga brister. Den första är ju att det är väldigt svårt att känna empati för fattiga artister när man blir fullständigt bländad av glittret från diamanterna på presskonferensen. Det är inte heller självklart att nya och mindre etablerade artister gynnas på samma sätt som de stora, globala artisterna som äger tjänsten.

Den andra – och allvarligare – bristen är nog ändå bristen på originalitet. Det är faktiskt inte är OK att ta någon annans arbete och kopiera ett gränssnitt rakt av. Det är en sak att inspireras, men…

Döm själva:

Spotify screenshot
Tidal screenshot

Vad säger man? Lika som bär?

Tidal profilerar sig genom att erbjuda en högre ljudkvalitet. Det är dock förknippat med en högre prislapp – den som vill lyssna på helt okomprimerad musik får lägga ut dubbla summan jämfört med Spotify. Frågan är hur många som är beredda att göra det, och hur många som aldrig ens har funderat över kvaliteten på Spotify?

Vi kommer relativt snart att ha facit. Det som kan konstateras är att alla erbjudanden som finns idag om legal streamad musik är tämligen lika varandra.

Men om man nu vill att det ska finnas så få mellanhänder som möjligt skulle ju ett sätt vara att faktiskt också ta bort tjänsterna som Spotify eller Tidal. Den digitala entreprenören Ronnie Rocket (jo, han heter så) föreslår ett system som tar inspiration från Torrent-sajter och Bitcoin – men som ser till att den som har upphovsrätten till musiken alltid får rättvist betalt.

”I have bought the same David Bowie songs 10 times over on several formats throughout the years. And I will do it again in the future. But it will be in a totally different way. I will not really notice I buy it, the way I don’t notice I pay for my water, when I run the tap.”

Bitcoin, tänker du nu. Det var ett tag sedan jag hörde talas om det. Ja – det är inte helt lätt att få grepp om. Läs gärna vår förklarande artikel här för en introduktion.

Enligt Herr Rocket ska vi inte se det som att just Bitcoin är lösningen, snarare att det är ett väldigt smart sätt att hantera upphovsrättsliga frågor. Eftersom systemet för Bitcoin har inbyggt att alla transaktioner alltid går att spåra är det som gjort för att hantera digitala musikfiler med upphovsrättsmärkning. Det fungerar inte idag – men det kommer att göra det inom kort. Om man kombinerar detta med tekniken på Torrent-sajter – som bygger på att alla användare ”hjälps åt” snarare än att man har en stor central server – så har man ett vattentätt system. Du betalar för ditt lyssnande, helt automatiskt med mikrobetalningar – och den som gör musiken får betydligt mer betalt än idag.

”With piracy eradicated and everybody paying for everything bypassing the accountants and the lawyers (made obsolete by the block chain), record companies and especially artists will be payed accordingly which in the future means a much, much higher fee.”

En utopi? Ja, kanske. Men ett intressant tankeexperiment, icke desto mindre. Kanske är det så att lösningen i många fall finns närmare än vi tror och att det dessutom är vi själva som kan stå för tjänsten.

Edward Snowden har tydligen flyttat in i Vita Huset

Av Andreas Ferm

Om man tittar på Google Maps så verkar det som att Barack Obama har fått sällskap. Det ser nämligen ut som att Edward Snowden har lämnat Moskva och flyttat hem igen.

Men hur har det här gått till?

Uppenbarligen finns det en riktig affär som heter ”Edwards Snow Den” – en snowboardaffär. Den här affären har verifierats som äkta av Google, och senare har någon helt enkelt bytt adress på affären till det lite mer kända 1600 Pennsylvania Avenue i Washington.

Ja, så kan det gå med användargenererad data. Det finns styrkor och svagheter med alla system!

För oss som kommer från Malmö är det här dock ingen nyhet – vi är vana vid att saker byter namn lite då och då på Google Maps. Det är särskilt en rondell i närheten av Möllevångstorget som inte riktigt kan bestämma sig för vad den ska heta. Under mars månad hade den det föga smickrande namnet ”Knarkrondellen”. Någon som har ett bättre förslag?

Rondell Malmö