De tre giganterna inom mobilbranschen – Apple, Google och Samsung – har under de senaste åren lanserat sin egen lösning för mobila betalningar. Ingen av deras lösningar finns ännu inte i Sverige men det ryktas att alla tre, alltså Samsung Pay, Android Pay och Apple Pay, kommer att lanseras här under 2017. Det är då inte osannolikt att dessa kommer att förändra landskapet för betallösningar ordentligt.
Mobila plånböcker har funnits i några år nu, exempelvis Google Wallet och Apple Wallet.
Något förenklat kan man beskriva dessa som digitala motsvarigheter till den klassiska plånboken. Du lägger in dina betalkort, kreditkort, medlemskort, kvitton, biljetter och annat. Men Apple Pay, Google Pay och Samsung Pay skiljer sig från dessa. Du behöver inte öppna en app för att betala, utan betallösningarna är helt integrerade med din mobil eller surfplatta. För att betala i en butik håller du bara upp mobilen i kassan och låter mobilen scanna av ditt fingeravtryck. Det förutsätter att kassaterminalen kan kommunicera med mobilen och vice versa, via så kallad NFC-teknik. De flesta butikskedjor har stöd för NFC redan idag och de butiker som inte har det lär skaffa det under 2017.
Tumavtryck ersätter PIN-koder
Är då mobila betallösningar något att räkna med? Jo, det finns tydliga tecken på det. Apple pay sägs växa med en miljon nya användare varje månad. Om inte annat tyder det på att det är en betalningsmetod som många föredrar, sannolikt främst på grund av enkelheten och snabbheten. I butik går det med dessa lösningar betydligt snabbare att betala än med fysiska kort. Allt som krävs är en ju avläsning av tumavtryck. Det är slut att leta efter kort i plånboken, se till att stoppa in det på rätt håll i terminalen och sedan knappa in PIN-koder och godkänna. Även om PIN-koden rationaliseras bort är mobila betalningar via de inbyggda betallösningarna mycket enklare.
Integration i e-butiker
Hur ser det då ut när det gäller näthandel? Med Apple Pay kan du nu betala genom dina iOS appar, Apple watch-appar och även på Safaris websidor. Utöver dessa möjligheter så finns det även tredjepartsleverantörer som erbjuder lösningar för detta, såsom Salesforce tjänst Demandware som gör det möjligt att betala med Apple Pay i nätbutiker. Ledande leverantörer av e-handelsplattformar har redan lösningar på plats eller så är de på gång, såsom Shopify som har idag stöd för Apple Pay och snart även stöd för Android Pay.
Fler betalmöjligheter – förenkling eller förvirring?
För konsumenterna blir antalet möjligheter att betala bara fler och fler. Frågan är om det förvirrar eller förenklar? Det går till exempel att betala med kort, via faktura, direkt via banken och via tjänster som erbjuder längre betaltider och avbetalning.
Vad vill då konsumenterna ha? En ganska säker gissning är att de vill ha en enkel, säker, pålitlig, flexibel och universell betalningslösning. Helst EN busenkel lösning som fungerar i alla köpsituationer och för alla behov. Det innebär alltså att vi som konsumenter kommer föredra betallösningar som fungerar både för betalning i butik och på nätet. Kontanter går därmed av naturliga skäl bort. Kortbetalningar är det betalsätt som flest föredrar idag, sannolikt av denna anledning.
När de mobila betallösningarna lanserats och dessutom går att betala med både i butik och på nätet är sannolikheten stor att de tar över stafettpinnen från de fysiska korten. Enkelheten, möjligheten att växla mellan olika betalningslösningar och den ökade säkerhet som vi får med biometrisk identifiering, det vill säga fingeravtryck, talar för detta. Batteritiden på våra mobiler och att vi idag använder den till så mycket är väl det som starkast talar emot. Å andra sidan har försäljningen av powerbanks ökat enormt för att alltid kunna använda vår oumbärliga livskamrat.